Happy Beday Muhamad Warid Shauqi

hari ini anak mama genap 1 tahun...
nak coret2 banyak2 tengah sibuk ini...
apa pun mama & babah hari ini happy sangat2...
Love u Cayang



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Malaysia vs Chelsea

malam ini
Stadium Nasional Bukit Jalil
8.45 malam







vs









kali ini Malaysia & Chelsea...haaahaa
siapa yg juara nantikan keputusannya mlm ini..
aku..
tak sokong sesiapa pun tapi mesti lah kuat untuk Malaysia...
Chelsea...aku teringin nak menatap wajahmu...huuuhuuuu


Fernando Torres...

heehee...
tapi hatiku tetap padamu hingga akhir hayat...
tiada tandingan (MOHD SAUFIE)

jiwang lah pulak...
sila lah muntah darah..heehee...
mood berbunga2...haaahaa
tak sabo nak tunggu besok...22 Julai 2011

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chek Up 23 weeks

23 weeks dah...
cepatnye kan!
hari Jumaat lepas pergi chek up dekat Klinik Kesihatan UKM Seksyen 15
pergi sorang2 tanpa bertemankan hubby...

Tak apalah awal lagi hubby nak temankan aku pergi chek up...
biar dah hujung2 baru ajak die...biar die kumpul cuti banyak2...haaahaa...

Jadinye...Alhamdulilah...baby & mamanye sihat saje...
pergerakan baby ok..aktif lah sangat2...time dokter nak scan gerak sane gerak sini...issshhhh...
dah mcm abg die, lasak...keadaan tali pusat ok, kedudukan uri, ok & air pun ok...
mamanya biaselah perkara yang megerunkan berat naik 3kg..haaahaa...ambik ko...
ok lah itu daripada turun 5 kg bulan lepas...

inilah lah die "W" Junior kami...
korang dpt bayangkan tak gambar scan dekat bawah ini....
ini yang berjaya dokter scan...
comel je aku tengok dagunye tu..heehee

berat baby "W" Junior sekarang 756gram...


note: Rabu ini kena lagi pergi klinik kesihatan sebab nak buat MGTT (minum air gula), dokter minta buat awal disebabkan nak puasa..haahaaa...insyallah kalau boleh aku nak puasa penuh...harap2 bulan Ramadan tahun ini DIA beri kesihatan & permudahkan aku berpuasa...Amin...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bintik2....

gambar ni aku ambil masa hari ke-4...
tak nampak sangat dah bintik2 campak tu...Alhamdulilah..

dalam gambar ni korang nampak ke tidak tak tahulah
merah & bintik2 stay ada kalau ikutkan lutut Warid yg paling tebal

bahagian tangan pun, bintik merah2 je tinggal


bahagian belakang Warid


muka budak tomei2 mama..
kesian die demam...

sihat hendaknye ye cayang mama...
love u...


note: tak sabar nak tunggu 22 Julai ni...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 - 0

tak kesampaian hubby nak tengok perlawanan bola sepak Malaysia lwn Arsenal mlm tadi, tak ada pulak live dekat tv ye...emmmm...rasenye diorg ni suruh pergi tengok dekat stadium kut...jadinye mlm tadi terasa lah boring si tampan mama sorang tu...heeeheee...jadinye main games jelah...aku plak melayan si kecik tu...dah tido bk internet...so dengan hampanya aku bagi tahu lah hubby Malaysia kalah 4 - 0...huuuuhuuu

ape dah jadi?
aku tak mahu ckp bukan2, nanti kena saman lah pulak...HAAAHAAAA
tapi yg pasti adat betanding ada yg menang & kalah

picture cut to mStar Online

berita lanjut klik sini

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Warid "Demam Campak"

Dah 2 minggu aku tak update blog ni, ialah sibuk sangat sekarang ini pasal Minggu Mesra Pelajar (MMP)- kemasukan pelajar baru...biarpun lambat lagi, persediaan awal harus dibuat, aku ni tukang menaip surat lah kejenye...tekejar sane, tekejar sini & untuk pengetahuan korang aku skrg dah dpt bos baru lelaki pulak tu...heeehee...bos lame tukar jabatan, biaselah adat bekejer kan, mesti kene tukar sane tukar sini..pembantu sokongan mcm aku ni, terima saje sape yg dtg...ape pun keje harus dilakukan...

Berbalik pada tajuk utama kita ye, puan2....Warid skrg alhamdulilah dah sihat sepenuhnya dari demam campak, tapi masih risau lagi takut2 bintik2 tu keluar blk, sebabnye aku tak bwk die pergi jumpa dokter cuma mandikan die dgn air kelapa (kaedah tradisional)...

Awalnye....hubby ada bagi tahu aku muka2 Warid ada ruam2, tapi aku ckp biaselah muka die bkn boleh kene panas, kalau kene panas mesti jadi ruam2, mkn lame mkn menebal lah pulak...tapi sebelum ruam tu keluar Warid memang ada deman dalam 1 hari je itu pun jangkit dari sepupunye...so sepupunye skrg pun kene demam campak jugak...adoiiii haaaiiii...
(cepat2 sihat ye kakak)....

mak pun bagi tahu yg Warid tak nak mkn nasi, mkn je die keluarkan blk, hari ke-2 pun die tak nak mkn, jadinye kitaorg pun belilah happy meal (mcd) utk Warid mane tahu die nak mkn ke kan...alhamdulilah mkn lah jugak sedikit, hari ke-2 tu dah tengok muka die cengkung tak mkn, nak menangis pun ada aku rase, tapi nasib lah susu die nak minum...blk dari beli mcd tu, aku baru perasan dekat tangan ada bintik2 merah tebal, selak baju belakang pun tebal, kaki kat lutut pun dah keluar bintik2...bagi tahu mak...mak ckp ni demam campak ni...ya allah...risau yg amat lah...

Jadinye mak minta beli air kelapa, so hubby pun 2 hari tu cuti (Khamis-Jumaat), aku tak risau sangat, hubby boleh tengok2kan....dalam mase 2 hari tu Warid mandi dengan air kelapa & minum air kelapa...alhamdulillah, dah keluar sume bintik2 merah tu sampai kaki & mak ckp lepas tu letak bedak sejuk...& skrg Warid pun dah bnyk mkn senang sikit hati ini...

Bila tanya2 member mcm2 lah diorg ckp, aku takut jugak kalau jadi yg bintik berair tu org kate chinken pox...same kan sebenarnye kan!...jadinye aku ada lah google dan jumpa info yg boleh dikongsikan disini:-

  1. Virus chicken pox boleh berjangkit melalui udara apabila pesakit bersin atau batuk, sentuhan ke atas bintik merah yang telah pecah dan juga melalui pakaian yang pesakit.
  2. Virus chicken pox kekal aktif dan boleh berjangkit kepada orang lain walaupun sewaktu terapung diudara dan dimana-mana permukaan selama 2 jam.
  3. Virus demam campak mula berjangkit kepada orang lain 4 hari lebih awal sebelum pesakit pertama mula mengalami gejala chicken pox atau 4 hari selepas ruam muncul.
  4. Virus ini juga mengambil masa antara 7 ke 14 hari untuk membiak didalam badan yang telah dijangkiti sebelum ruam muncul. Tempoh pembiakan ni dipanggil sebagai tempoh inkubasi
  5. Sebenarnya agak sukar untuk mengenali gejala jangkitan awal chicken pox ni sebab gejala awal yang muncul ialah batuk, selsema dan sakit mata sebab sebagai ibu bapa biasanya kita akan menganggap anak kita terkena selsema atau demam biasa.
  6. Penyakit ini boleh menjadi antara wabak yang serius dan boleh membunuh di negara yang mengalami bencana alam dan peperangan kerana kebanyakan penduduk akan bersesak di kem perlindungan dan tidak dapat menerima rawatan yang mencukupi.

Apakah kesan demam campak pada kanak-kanak?
Kebanyakan kanak-kanak yang menghidapi demam campak akan sembuh dengan sempurna. Bagaimana pun kadangkala boleh terjadi komplikasi yang serius terutama golongan yang menghidapi kekurangan zat makanan dan mempunyai imum sistem kekebalan yang rendah.

Antara lain komplikasi yang sering terjadi adalah:
* Jangkitan pada telinga
* Jangkitan paru-paru (Pneumonia )
* Jangkitan pada otak (encephalitis)
* Cirit birit

Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian.

Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

Bagaimana merawat demam campak?
Tiada rawatan yang spesifik tetapi hal-hal berikut dapat mengurangkan gejala :
* Panadol untuk mengurangkan demam
* Hindari cahaya terang kerana ia menyakitkan mata
* Berehat dan minum air yang cukup.

Ruam tidak perlu dirawat kerana ia akan hilang sendiri.

Pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah supaya tidak menjangkiti orang lain. (4 hari selepas ruam timbul).

Bolehkah demam campak dicegah?
Boleh. Demam campak boleh dicegah melalui pemberian suntikan immunisasi MMR (Measles, Mumps and Rubella) pada usia 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun. MMR adalah vaksin yang selamat. Adalah tanggungjawab ibubapa untuk memastikan anak mereka mendapat immunisasi. (Warid bulan ni baru nak buat suntikan immunisasi MMR utk setahun)

Sekiranya anda terdedah kepada pesakit demam campak sila dapatkan nasihat doktor atau petugas kesihatan




Teringat Sesuatu: Teringat pesan orang tua2, elakkan mereka yg demam campak @ chinken pox dari terkena air hujan sebab takut parutnya berlekuk & hitam....& selain mandi air kelapa...boleh juga dimandikan dengan daun semambu...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jumaat, 22 Julai 2011

Happy Beday Muhamad Warid Shauqi

Dicatat oleh FIESYAH di 11:56 PG
hari ini anak mama genap 1 tahun...
nak coret2 banyak2 tengah sibuk ini...
apa pun mama & babah hari ini happy sangat2...
Love u Cayang



Khamis, 21 Julai 2011

Malaysia vs Chelsea

Dicatat oleh FIESYAH di 4:10 PTG
malam ini
Stadium Nasional Bukit Jalil
8.45 malam







vs









kali ini Malaysia & Chelsea...haaahaa
siapa yg juara nantikan keputusannya mlm ini..
aku..
tak sokong sesiapa pun tapi mesti lah kuat untuk Malaysia...
Chelsea...aku teringin nak menatap wajahmu...huuuhuuuu


Fernando Torres...

heehee...
tapi hatiku tetap padamu hingga akhir hayat...
tiada tandingan (MOHD SAUFIE)

jiwang lah pulak...
sila lah muntah darah..heehee...
mood berbunga2...haaahaa
tak sabo nak tunggu besok...22 Julai 2011

Isnin, 18 Julai 2011

Chek Up 23 weeks

Dicatat oleh FIESYAH di 2:36 PTG
23 weeks dah...
cepatnye kan!
hari Jumaat lepas pergi chek up dekat Klinik Kesihatan UKM Seksyen 15
pergi sorang2 tanpa bertemankan hubby...

Tak apalah awal lagi hubby nak temankan aku pergi chek up...
biar dah hujung2 baru ajak die...biar die kumpul cuti banyak2...haaahaa...

Jadinye...Alhamdulilah...baby & mamanye sihat saje...
pergerakan baby ok..aktif lah sangat2...time dokter nak scan gerak sane gerak sini...issshhhh...
dah mcm abg die, lasak...keadaan tali pusat ok, kedudukan uri, ok & air pun ok...
mamanya biaselah perkara yang megerunkan berat naik 3kg..haaahaa...ambik ko...
ok lah itu daripada turun 5 kg bulan lepas...

inilah lah die "W" Junior kami...
korang dpt bayangkan tak gambar scan dekat bawah ini....
ini yang berjaya dokter scan...
comel je aku tengok dagunye tu..heehee

berat baby "W" Junior sekarang 756gram...


note: Rabu ini kena lagi pergi klinik kesihatan sebab nak buat MGTT (minum air gula), dokter minta buat awal disebabkan nak puasa..haahaaa...insyallah kalau boleh aku nak puasa penuh...harap2 bulan Ramadan tahun ini DIA beri kesihatan & permudahkan aku berpuasa...Amin...

Jumaat, 15 Julai 2011

Bintik2....

Dicatat oleh FIESYAH di 5:00 PTG
gambar ni aku ambil masa hari ke-4...
tak nampak sangat dah bintik2 campak tu...Alhamdulilah..

dalam gambar ni korang nampak ke tidak tak tahulah
merah & bintik2 stay ada kalau ikutkan lutut Warid yg paling tebal

bahagian tangan pun, bintik merah2 je tinggal


bahagian belakang Warid


muka budak tomei2 mama..
kesian die demam...

sihat hendaknye ye cayang mama...
love u...


note: tak sabar nak tunggu 22 Julai ni...

Khamis, 14 Julai 2011

4 - 0

Dicatat oleh FIESYAH di 12:00 PG
tak kesampaian hubby nak tengok perlawanan bola sepak Malaysia lwn Arsenal mlm tadi, tak ada pulak live dekat tv ye...emmmm...rasenye diorg ni suruh pergi tengok dekat stadium kut...jadinye mlm tadi terasa lah boring si tampan mama sorang tu...heeeheee...jadinye main games jelah...aku plak melayan si kecik tu...dah tido bk internet...so dengan hampanya aku bagi tahu lah hubby Malaysia kalah 4 - 0...huuuuhuuu

ape dah jadi?
aku tak mahu ckp bukan2, nanti kena saman lah pulak...HAAAHAAAA
tapi yg pasti adat betanding ada yg menang & kalah

picture cut to mStar Online

berita lanjut klik sini

Selasa, 12 Julai 2011

Warid "Demam Campak"

Dicatat oleh FIESYAH di 1:45 PTG
Dah 2 minggu aku tak update blog ni, ialah sibuk sangat sekarang ini pasal Minggu Mesra Pelajar (MMP)- kemasukan pelajar baru...biarpun lambat lagi, persediaan awal harus dibuat, aku ni tukang menaip surat lah kejenye...tekejar sane, tekejar sini & untuk pengetahuan korang aku skrg dah dpt bos baru lelaki pulak tu...heeehee...bos lame tukar jabatan, biaselah adat bekejer kan, mesti kene tukar sane tukar sini..pembantu sokongan mcm aku ni, terima saje sape yg dtg...ape pun keje harus dilakukan...

Berbalik pada tajuk utama kita ye, puan2....Warid skrg alhamdulilah dah sihat sepenuhnya dari demam campak, tapi masih risau lagi takut2 bintik2 tu keluar blk, sebabnye aku tak bwk die pergi jumpa dokter cuma mandikan die dgn air kelapa (kaedah tradisional)...

Awalnye....hubby ada bagi tahu aku muka2 Warid ada ruam2, tapi aku ckp biaselah muka die bkn boleh kene panas, kalau kene panas mesti jadi ruam2, mkn lame mkn menebal lah pulak...tapi sebelum ruam tu keluar Warid memang ada deman dalam 1 hari je itu pun jangkit dari sepupunye...so sepupunye skrg pun kene demam campak jugak...adoiiii haaaiiii...
(cepat2 sihat ye kakak)....

mak pun bagi tahu yg Warid tak nak mkn nasi, mkn je die keluarkan blk, hari ke-2 pun die tak nak mkn, jadinye kitaorg pun belilah happy meal (mcd) utk Warid mane tahu die nak mkn ke kan...alhamdulilah mkn lah jugak sedikit, hari ke-2 tu dah tengok muka die cengkung tak mkn, nak menangis pun ada aku rase, tapi nasib lah susu die nak minum...blk dari beli mcd tu, aku baru perasan dekat tangan ada bintik2 merah tebal, selak baju belakang pun tebal, kaki kat lutut pun dah keluar bintik2...bagi tahu mak...mak ckp ni demam campak ni...ya allah...risau yg amat lah...

Jadinye mak minta beli air kelapa, so hubby pun 2 hari tu cuti (Khamis-Jumaat), aku tak risau sangat, hubby boleh tengok2kan....dalam mase 2 hari tu Warid mandi dengan air kelapa & minum air kelapa...alhamdulillah, dah keluar sume bintik2 merah tu sampai kaki & mak ckp lepas tu letak bedak sejuk...& skrg Warid pun dah bnyk mkn senang sikit hati ini...

Bila tanya2 member mcm2 lah diorg ckp, aku takut jugak kalau jadi yg bintik berair tu org kate chinken pox...same kan sebenarnye kan!...jadinye aku ada lah google dan jumpa info yg boleh dikongsikan disini:-

  1. Virus chicken pox boleh berjangkit melalui udara apabila pesakit bersin atau batuk, sentuhan ke atas bintik merah yang telah pecah dan juga melalui pakaian yang pesakit.
  2. Virus chicken pox kekal aktif dan boleh berjangkit kepada orang lain walaupun sewaktu terapung diudara dan dimana-mana permukaan selama 2 jam.
  3. Virus demam campak mula berjangkit kepada orang lain 4 hari lebih awal sebelum pesakit pertama mula mengalami gejala chicken pox atau 4 hari selepas ruam muncul.
  4. Virus ini juga mengambil masa antara 7 ke 14 hari untuk membiak didalam badan yang telah dijangkiti sebelum ruam muncul. Tempoh pembiakan ni dipanggil sebagai tempoh inkubasi
  5. Sebenarnya agak sukar untuk mengenali gejala jangkitan awal chicken pox ni sebab gejala awal yang muncul ialah batuk, selsema dan sakit mata sebab sebagai ibu bapa biasanya kita akan menganggap anak kita terkena selsema atau demam biasa.
  6. Penyakit ini boleh menjadi antara wabak yang serius dan boleh membunuh di negara yang mengalami bencana alam dan peperangan kerana kebanyakan penduduk akan bersesak di kem perlindungan dan tidak dapat menerima rawatan yang mencukupi.

Apakah kesan demam campak pada kanak-kanak?
Kebanyakan kanak-kanak yang menghidapi demam campak akan sembuh dengan sempurna. Bagaimana pun kadangkala boleh terjadi komplikasi yang serius terutama golongan yang menghidapi kekurangan zat makanan dan mempunyai imum sistem kekebalan yang rendah.

Antara lain komplikasi yang sering terjadi adalah:
* Jangkitan pada telinga
* Jangkitan paru-paru (Pneumonia )
* Jangkitan pada otak (encephalitis)
* Cirit birit

Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian.

Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

Bagaimana merawat demam campak?
Tiada rawatan yang spesifik tetapi hal-hal berikut dapat mengurangkan gejala :
* Panadol untuk mengurangkan demam
* Hindari cahaya terang kerana ia menyakitkan mata
* Berehat dan minum air yang cukup.

Ruam tidak perlu dirawat kerana ia akan hilang sendiri.

Pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah supaya tidak menjangkiti orang lain. (4 hari selepas ruam timbul).

Bolehkah demam campak dicegah?
Boleh. Demam campak boleh dicegah melalui pemberian suntikan immunisasi MMR (Measles, Mumps and Rubella) pada usia 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun. MMR adalah vaksin yang selamat. Adalah tanggungjawab ibubapa untuk memastikan anak mereka mendapat immunisasi. (Warid bulan ni baru nak buat suntikan immunisasi MMR utk setahun)

Sekiranya anda terdedah kepada pesakit demam campak sila dapatkan nasihat doktor atau petugas kesihatan




Teringat Sesuatu: Teringat pesan orang tua2, elakkan mereka yg demam campak @ chinken pox dari terkena air hujan sebab takut parutnya berlekuk & hitam....& selain mandi air kelapa...boleh juga dimandikan dengan daun semambu...