GAJI + HUTANG

yahooooo!! dah gaji...ha!ha!ha! leh shoping mcm2....
OOpppppppppppppsssssssssssss....sblm tu kene ingat, HUTANG....haiiiiiiiii...ingat leh lah senang ckit nak g shoping duit gah ade ni, p kene bayar utang dl....ok...

mcm ne...itu lah tiap kali klu dpt gaji setiap bln...petama kali pikir kene byr utang...x bayar fon bedering oooooooooo...tau sok nak gaji perkara petama aku akan buat tulis ape yg patut dibayar...utang lah...kene tulis klu x lupeeeeeeeee.....he..he...

dlm diari ni lah aku tulis sumenye, klu dah bayar tu lege rase...tgk ar book tu abis aku conteng2



rehat je aku akan bayar sume bil2, bil ape yg korang nak sume ade...cume kat cni bil air je x de...ha!ha!..bil air umah aku free bab bwh 20ml..dah save kat ctu...tu belum g aku tunjuk resit byr umah sewa, kereta & perabot....waaaahhhhhhhhhh!!!...bnyk2...tu blum g klu de anak...mcm ne tu??? ni aku x ckp g utang sendirian berhat aku nagn hubby...pening2 klu pikir psl utang smpi sok pun x abis..

Ha..Ha..ni aku punye utang dah sbln aku x tuntut mau dijualnye kang baju ni...aku de tempah bj bkn tuk raye p wat jln2 @ wat g opis...ye ke....stok hadiah kain heler time kawen ari tu x abis g...he..he...ni dah 1 thn....p bj2 bwh ni lain tau....

bj ni bkn hadiah kawen aku, p pemberian mak mertuaku...ikutkan bapak nak bg kat mak, p aku ckp berkenan terus mak bg kat aku...Ha!..Ha!...menantu sape lah ni..saje je aku ckp bab memang warne ijau tu lawa p mak nak bg gak...aku terima je lah...g pun mak ckp "ko tu nak pki bj byk nak bwk pki keje mak ni duk umah je"....aku pun terima lah...alkisahnye..tq mak..

bj batik ni plak aku bl ngan kawan kat opis...ape yg menarik tetang bj ni warne itam ngan putih...padanan yg sesuai...wat mase ni bj yg cantik penah aku ade ni lah...g pun aku nak wat koleksi batik...he..he...



KATA FIESYAH:
*kete hubby rosak kene duit g...pening2...bile nak shopping ni*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BACALAH WAHAI SUAMI & UNTUKMU WAHAI ISTERI

ni aku nak kongsi ngan korang, member opis de bg email memdalam jgk ar maksudnye...
meiiii...lah bc utk tatapan kite sume ajak ar suami tuk membaca skali...


Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka
kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yang ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari
,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak...jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak...

Si suami pulak, jgn la berebut dengan anak untuk menyusu pulak....

Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah
,
Tapi bila dah habis cuti tu... layanlah suami..."offer" lah pada suami,

Nabi bersabda: berjimak dgn isteri itu pahala...jangan buat deekkk jeee,

Jangan buat alasan itu dan ini pulak....ingat tu si isteri yee!!!

Kata nak pahala lebih...


Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.....
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...

Satu lagi berita gembira untuk wanita, Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.

Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?


Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang
bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran seksa kubur.

Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.


Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan

terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia

terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redha suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah ke atasnya jua.
.

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.

Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.


Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan
di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Ses
ungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.


"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ....

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba-hamba mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa-dosa kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat-umat islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......



Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah..
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"


Marilah kita ucapkan kalimah ini:

"Laa ilaaha illallah!" x 10


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PERLAWANAN PERSAHABATAN TKP

ni sabtu lepas...tmn aku de wat perlawanan persahabatan antara pddk veteran & remaja...perlawanan takraw ni pun saje2 je ialah nak merapatkan siratulrahim...g pun bdk2 kat cni memang aktif buat aktiviti mcm ni...hubby pun ari jumaat blk dr Pulapes, die pun main biarpun kaki tu jln terjenket2 (hubby aku tu tau je lah x reti nak duk diam lg2 takraw ni pemainan yg die suke lg lah)...Aaaaaaaaaaa...klu korang nak tau antara pemain veteran ialah bapak mertuaku...sekejap je die main pas tu ilang mane x...

kul 8.00am aku dah bgn kemas2 umah bab nak bg sapot kat hubby p lmbt gak aku mengemas ialah 5 ari x blk umah TKP berabuk, pasir jgn ckp ar....g pun basuh bj hubby nak dibwk blk ke Pulapes nanti...padang pun bkn jauh pun dpn umah aku je, sempat gak ar aku curi2 tngk...pas abis mengemas aku pun rakam ar ckit time hubby main..p biaselah aku dtg sane abis kene sakat kat member2 die...emmmm..wat x tau je...




ni je lah video antara yg aku sempat ragam, klu ade suara2 sumbang tu minta maap lah ye...



KATA FIESYAH:
*game ni start kul 9.00am smpi pkl 7.00pm...hubby dpt no.4 x pelah..sayang lain kali leh try g*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BAHAYA!!!!!

ni cite ptg jumaat time blk keje...

aku dah nmpk lori ni dr jauh g, rase risau je (takut jatuh) ...p smpi selekoh trafik light kat sekolah sek.7 BBB entah mcm ne leh lak dpn aku...he..he..(aku ni pun kuat berangan time bwk kete sorg2..he..he..)....mak oiiiiiii...smpi je kat bamper...EEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeee....risau je, megucap2 aku dlm kete, dah lah kat dpn sekolah bnyk bamper, aku pun bwk kete jauh2 dr lori tu, tngk blkg x de sape ke yg nak potong, p berderet je kete kat blkg....diorg ni tkt gak ke @ aku ni yg bwk kete tembil..he...he...

klu korang mcm ne?...ni aku nak nasihat ckit pd tauke2 kedai klu ye pun nak pasang papan tande pki ar lori yg besar ckit, cubelah prihatin ckit pd pemandu2 lain (terutama mcm aku..hukkkiii). ..ok tauke2...nasihat tuk ari ni...


KATA FIESYAH:
*entah kemana2 lori tu nak bwk papan tanda tu smpi simpang umah pun x smpi g destinasinye, ke sesat? p pe pun syukur smpi gak umah*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

39th ANNIVERSARY

smlm genap sudah 39 thn mereka idup bersama, mcm2 dugaan dah mereka hadapi hingga kini..alhamdullilah mereka dikurniakan 6 org anak & kini 4 org menantu & 11 org cucu...aku ni menantu pompuan yg bongsu kawin ngan anak mereka yg ke 5 (nakal yg amat)...



ok lah syah nk ucapkan "HAPPY ANNIVERSARY" semoga bapak & mak dipanjangkan jodoh hingga titisan nyawa yg terakhir...sabar&tabah melayan kerenah kami...& dipanjangkan usia & dimurahkan rezeki....AMIN...





KATA FIESYAH:
*x sabar nak sambut ulang thn perkahwinan ku yg petame 30 Mei ni...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CITE DARI PULAPES

mlm td patut lah aku rase semcm, risau sesuatu, ati x tenang asyik ingat hubby kat sane...
dah pkl 12.00mlm pun hubby x fon... lg lah tmbh risau, so aku pun cube lah fon die, x angkat2...lg lah betambah2 risau smpi abis ar kredit aku, x ckp lg tu aku gune fon umah, x gak angkat2...so aku pun pikir mesti x abis g aktiviti (nak tenang kan ati)...

"ni gambar terbaru hubby blk minggu lepas, mcm ne kurus@tmbh gebu...he..he.."

dlm kul 1.00am (lega) hubby fon...die minta maap x dpt angkat bab die g klinik....arrrrrrrrr....lg ar risau dah ckp psl g klinik...hubby kate kaki die terseliuh mase main futsal, bab minggu ni kat sane minggu sukan... so jurulatih ngan member kat sane bwk die g klinik...doktor kate x de pape cume kene rehat je...alhamdullilah x de pe yg serius yg berlaku...p ati mane yg x risau kalu suami sakit bile berjauhan...bab aku tau mcm ne sakitnye die, mcm sakitnye ati aku kat sini bab x dpt nak jage die...

pd hubby, arap2 cepat sembuh...mkn ubat, jage kesihatan....



KATE FIESYAH:
*time kasih pd jurulatih disane & member2 hubby bab jage sepanjang hubby sakit*tq...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MW & APO

ari ni blk umah mama

pas basuh kain x tau nak wat pe, so ngadap pc leh...boringnye rase mlm ni, x sedap badan, malas je...huk!huk!....5 ari dah x update blog bkn x de cite bnyk cite p mls dah dtg x tau pe cite aku ni...kin keje kat opis bnyk sngt kut...emmmmmmmmm...ye lah tu...

ni aku nak cite kat korang, MAJALAH APO ni kesukaan hubby dr mule terbit kut he..he...aku x kan lupe tuk blkan setiap bln...mase mula2 kawin aku x tau hubby bc APO ni time tutttttttttttttttt... dlm bilik air... bile dgr org ketawa dlm bilik air...mau runtuh tangga aku berlari dr atas ke bwh....kadang tu mlm2 aku dah tido leh die gelak sorang2 bc APO ni, pe yg lucu sngt pun x tau...de gak aku bc p x delah lawak mane pun... sempat gak ar aku tny hubby pe yg lucu sngt...die suh aku bc p x leh gelak gak...die kate aku x de penghayatan...ye ke...lantaklah asl hubby happy...

ni plak bk kesukaan ku MINGGUAN WANITA...byk info yg best2 dlm majalah ni kadang tu sanggup ulang2 tuk bc...selain tu dr majalah MW ni gak aku belajar memasak...p rase hampeh gak...x pe usaha tu tangga kejayaan(huh! pujuk ati lah konon)...

p korang bc ar topik MW bln ni mcm kene je ngan aku UBAT UNTUK ORANG SUNYI...sunyi ke? sunyi yg ditinggalkan suami...x pe sabor....ok pd korang2 yg suke bc majalah ni jgn lepaskan peluang untuk membeli majalah dipasaran dan kedai2 berhampiran anda...he..he...



KATA FIESYAH:
*membaca boleh menyenangkan fikiran kite, melalui membaca dpt kite pelajari sesuatu yg tersirat @ tersurat yg ingin disampaikan wlw pun dgn bk yg berunsur lawak*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

GIGI + KLINIK GIGI


gigi aku sakit pas lunch pe sal tibe2 je sakit, x penah2 mcm ni...aduiiiiiiiii...minum air sejuk eeeeeeeeeeeee......gilunyeeeeeeeee....kenapa lah ni dah lame x sakit gigi...time mlm aduuuuuiiiiiiii...x leh tidoooooo........geram sngt g dapur cari ubat tahan sakit telan smpi 2 biji sakit punye psl..........

pagi2
nasib dah g tau member opis x dtg pagi cian die duk opis sorg2 yg lain de keje luar...
kul 10am g lah klinik...

smpi je atas kaunter kosong benggang je...



'ting! tong! saye dtg nak daftar de org x....klu x saye blah....'


pas daftar...pe yg lmbt pun aku x tau, org bkn nye ade...pe lah lg doktor tu wat kat dlm, dgr mcm bunyi radio kuat gile...dokor tu pekak kut x dgr patient dtg...wat panas je...dah lah tgh sakit, doktor wat selamber je....beggang aku....


lmbt sngt doktor ni aku snap dl gmbr...he..he..tngk ar pipi ku yg gebu....sakitoooooooooiiiiiii...





dlm 5 minit aku msk....

wahhhhhhhhhhh!!!!

doktor kate gigi x leh diselamatkan bab dah mkn gigi sebelah...huk!huk!..pe nk buat doktor bg 2 cadangan 1 cabut, 1 mati urat...mula2 aku nak mati urat bab sayang gigi ni p sekali cucuk rm400..gileeeeeeee! mane nak cari duit time tgh bln ni....dah lah kene 2 kali nak cucuk...so aku pun wat pilihan sendiri cabut jelah.....haiiiiiiiii...time nak tunggu gigi ni kebas aku bayang kan mesti dah x cantikkkkkkkkk.....wahhhhhhhh!wahhhhhhhhhh!....mcm2 aku pikir2....rasenye ni lah petama kali pas abis sekolah rendah aku cabut gigi...sayang yeeeee...mude2 mcm ni dah roggak...he..he...



pas sejam baru siap....lame gak ek....isshhh!ishhh!....bayar2 kenelah rm85, skali ngan ubat tahn sakit ngan antibiotik... nasib ingat ambik resit...leh klim...klu x bengkok aku....





KATA FIESYAH:

*hargailah gigi anda sebelum ianya diselubungi misteri..he...he...*












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

REMUK!!!!!

ptg smlm 13 Mei 2009 (Rabu) ujan lebat selebatnye...smpi kan air bleh msk dlm opis...cemas je...
time blk kul 5.30pm...mak oiiiiiii...jln abis sampah sarap merata2, pokok tumbang plak tu dekat NIOSH...

aku ni pun main bawak je kete x sedar yg minyak dah kehabisan (sedar pun tanda amaran dah kuar), so isi lah minyak kat seksyen 3 BBB, smpi je trafik light...nmpk org rmi, aku pikir gaduh ke? rupe2 accidentlah...teruk gak 2 kete tu, 1 teksi & kete vios merah...x leh ku bayangkan mcm ne diorg ni betembug...then aku pun sempat ar snap gmbr ni...


ni pun gmbr main ambik je bab lampu ijau dah menyala...x psl2 aku lak yg accident...so pd pemandu di luar sane...berhati2 lah semasa memandu, ikutilah arahan & had yg telah ditetapkan..sekian terima kasih....he..he...



KATA FIESYAH:
*kadang tu kite ni dah cukup berhati2 p ade gak yg langar dr belakang...mcm mane tu?*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

"TALAK BAIN SUGHRO"

keratan akhbar 13 Mei 2009


PETALING JAYA: Status suami isteri selama 12 hari antara Muhammad Roslin Hashim, 34 dan Faizah Mohamad, 32, berakhir semalam selepas Mahkamah Rendah Syariah di sini memutuskan telah gugur talak "bain sughro"
"putus sudah ikatan ini"



KATA FIESYAH:
aku bukannye nak cite psl diorg, ialah antara mereka tiada jodoh & pepisahan ini diorg saje yg tau...benarnye aku tertanye2 pasal "talak bain suhgro" x penah dgr pu...time aku kursus kawin ari tu x de pun ustaz tu ckp, ke aku ni yg x dgr...he...he...p x pelah ari ni aku belajar sesuatu maksud di alam umah tangga ni...maksudnye:-
"TALAK TERSEBUT MEMBAWA MAKSUD TIDAK BOLEH RUJUK KERANA TIADA EDAH, TETAPI PERLU BERNIKAH SEMULA JIKA INGIN HIDUP BERSAMA"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HARI NURSE SEDUNIA

t/hari td kat office, tv bk rancangan nona, katenye ari ni "HARI NURSE SEDUNIA"
ooooo....ye ke, aku pun mule lah tebayang time aku jd nurse dl sblm msk UKM ni...
aku ni jd nurse aid je kat hospital tu, mula2 ingat nak cari pengalaman & smbg bljr kat Nursing College (mase tu gak uplay keje gomen)...

pas setahun keje ctu dpt ar gomen (UKM), so bincang2 ngan hubby, die kate "pikir mase depan"...
bkn nurse ni x de mase dpn p korang tau kan kejenye mcm ne, pg, ptg, mlm...kdg2 time kite off di panggil utk cover...& mungkin mase tu jgk jodoh ku dah smpi...so bentilah kat ctu...

ctu tu kat mane...kin de yg dah tau bg org kajang...HOSPITAL KAJANG PLAZA MEDICAL CENTRE...seronok keje ctu, mcm2 perangai org, 1 cite yg x kan aku lupe...benda ni biaselah p aku kecewa sngt bile bkn kesalahanku dimarahi patient....tensionnnnnnnnnnn terus nangis...smpi skrg aku ingat g muke patient tu...naik menyampah lak tiap kali die dtg...aku lari je klu time tu aku cover kaunter....(teruk gak aku ni kan)

smpi je umah aku ingat sesuatu, abis almari aku selongkar, baju berselerak...tibe2 aku jmp tu...bj time jd nurse...ikutkan kene antar p yg ni terlepas pandang time aku kemas mase kawin ari tu...he..he...



KATA FIESYAH:
*SELAMAT HARI NURSE SEDUNIA terutama pada staf2 KPMC Kajang*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

McFlurry...


benarnye ari ni x tau nak cite pe, p ni tngh boring tahap kronik...blk umah mama tibe2 lak astro wat hal x leh lah tngk cite MATAHARI tuk ari ni...
pe nak wat layan je blog ni...& teringat lak pas lunch td aku de snap gmbr McFlurry, so korang layan jelah ek...

Aku ni jenis org yg suke mkn aiskrim terutama perisa coklat...tu lah psl pipi tembam, dah bulat kematu..hubby pun x leh nak wat pe, die pun lyn je lah aku, p lame2 die pun mcm dah ketagih aiskrim jgk...he..he..

biasenye klu p McD benda ni lah yg aku ingat kat kepala, x mkn yg lain pun x pe asl de aiskrim ni...rasenye x lengkap hidupku tanpa McFlurry...(klu g McD lah...he..he..)








KATA FIESYAH:
*aku ni asyik mkn benda manis je, klu d cek darah mau de kencing manis kut...kui!kui!*harap2 chat hendaknye*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SELAMAT HARI IBU...

SELAMAT HARI IBU...

ku ucapkan kepada ibu2 di seluruh dunia...sesungguhnye ku tahu pengorbanan kalian tidak terhingga walaupun dibalas dengan kaca & permata...jasamu walai ibu tiada kira & tolak bandingnye semenjak dikau melahirkan kami ke dunia ni...kamu wahai ibu telah mengandungkan kami selama 9 bulan 10 hari, & kau wahai ibu sanggup bergadai nyawa untuk melahirkan kami, kesakitan tu mungkin terubat melihat kami lahir & sebesar ini sekarang...

& kini ku perkenalkan pada kamu wahai kalian 2 wanita yg bertahtah di hati ini...

wanita 1 iaitu mamaku MEK GAYAH BT ISMAIL..."terima kasih mama kerna telah melahirkan akak & setiap susuh & senang mama sentiasa berada disisi akak, & mama sentiasa melayan kerenah kami adik beradik, pengorbananmu kini x dpt akak balas"

inilah pula wanita ke 2 dlm idup ku iaitu mak mertuaku yg sanggup menerima ku idup di dlm keluarga AISYAH HASHIM..."terima kasih mak telah merima syah dlm keluarga ini wlw pun syah tahu bnyk kekurangan dalam diri ini"




KATA FIESYAH:
*sayangilah ibu bapa mu selagi die idup sesungguhnye mereka ilang tiada gantinye*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AMER SYAH

Assalammualaikum.....
nama saye AMER SYAH.....
umur saye 1 tahun lebih...p lebih tu x tau bape? he...he..
hensem x amer...
ni mama ateh yg ambik gambar amer...
benarnye amer dah 3 ari duduk umah opah bab ayah amer g outasion kat sabah...mak amer g kursus kat Polapol...
huk!huk!huk!...cian amer kan..
nasib ramai yg prihatin ngan amer...lg2 opah..
time kasih opah bab jage amer...he..he..
ni amer nak tjuk gambar amer yg hensem2 lg kiut....

masa ni amer baru 44 ari...pas mak amer merdeka (abis pantang) amer di jage oleh opah x jauh pun dpn umah je...jln kaki pun bleh...he...he...comel x amer...

ni mase amer 3bln...nmpk x kat sebelah amer tu...he..he...tu papa ateh....amer suke sngt main nagn die...bnyk g gmbr amer ader...smlm 1 ari ambik gambar ngan mama ateh...tido pun ngan mama ateh & papa ateh...












mcm ne pandai x amer posing...

puk amai2...belalang kupu2...

selamat pagi sume....comotnye muke mama ateh...he..he...
KATA FIESYAH:
*ni sebenarnye anak jiran yg dijage mak mertuaku...kami digelar papa&mama ateh...rase dah selesa dan mesra ngan amer ni ialah dijaga selepas 44 ari smpi lah skrg...& mungkin jadi sedih bg ku skrg bile amer akan berpindah mengikut ayah&mak nye pindah ke kedah @ ipoh...*










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BILA KU BERFIKIR

selamat hari JUMAAT...

BILA KU BERFIKIR semasa drive td...mcm2 ku fikir ari ini...
pe yg ku fikirkan?
aku memikirkan ciptaan ALLAH S.W.T yg maha kuasa & kaya ni...
bile ku berfikir lg!
bintang, bulan, langit, bumi, haiwan, manusia dan segala yg ada dimuke bumi ini adalah ciptaanNye....sungguh berkuasa diriNya...
& ku berfikir lagi? & ku tiada jawapan ape yg kufikirkan kali ni....
ku merasakan terkekan bile kupikirkan sehingga tiada jawapan...
bile ku fikir?
siapa yg jadikan

ALLAH S.W.T
*adakah salah ku memikirkan ini*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MESssssssssssRaaaaaaaaaaa...


MESSSSSSSSSSRAAAAAAAAAAAAA....
ni bkn tagline BOB (AF) ek....

ni berita hangat mase kini kepada anda diluar sane daripada PETRONAS program kesetiaan dan alamilah keajaibannye sehingga 31 Mei 2009...Dapatkan sekarang KAD PETRONAS MESRA di pam2 minyak berhampiran rumah anda, hanya mengisi borang, & nyatakan beberapa butiran sahaja...mudah..cepat...pantas...sekarang...sebelum stok kehabisan...



dapatkan sekarang sblm kehabisan......


ini lah hasilnye....



*time kasih kepada member ofis yg membawa borang ni kpd kami yg memerlukannye*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BARANG DAPUR

sakitnye kaki berdiri lame...
ni lah yg akan berlaku setiap kali awal bln...
pasaraya akan jadi keutamaan suri rumah tuk memberi brg dapur...
korg penah dgr x name pasaraye ni...mungkin penah @ x kut...
pasaraye ni x lah jauh dari umah mama syah jln kaki pun bleh...

mlm td aku temankan mama prg bl barang dapur....
jd kebiasan kami prg ke PASARAYA BINTANG (x glomer pun)..
ctu harganye bleh tahan murah lah p skrg bl ckit mane pun mcm mahal je kan...



"apelah yg mamaku buat smpi tunduk mcm tu skali "




















tngk ar brg yg kami bl tuk sbln x de lah byk mane pun p smpi gak RM2++, time beratur bkn main pjg g (sabar je lah) dah lah casheir lembab...adoiiiiii

minuman yogurt ni mesti x miss tuk bl klu tidak, x lengkap lah brg yg dibeli (bleh ke mcm tu) he...he..


brg mkn yg wajib utk stok umah ni selama sbln, rase umah korg pun same kut stok simpanannye....



*bleh tny x berape bajet korg bl brg dapur*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TOLOOOOOOOOOOOONGGGGGG!!!!

Pe yg saspent sngt ni minta tolong ngan korang....
Nilah nak cite pada korang yg aku ngan hubby & beberape org terperangkap dlm lif 10 minit...
Mase ni dkt Exra, Mines, Balakong...cadangnye nak tngk wayang ngan hubby ari sabtu tu...
abis mcm tu je...
Mase msk lif tu ok je..p tibe2 lif x gerak2 & dgn lajunye lif tu turun menjunam ke bawah (1 tingkat rasenye) jantung ni mcm nak terhenti je...dah lah ade baby dlm tu...kami pun tekan btg kecemasan minta bantuan segera....10minit br smpi, panasnye dlm tu, yg aku cian baby tu ar dah nangis, hubby aku tengk cool je (dlm ati x tau lah)....
Bile pintu terbuke baru lah rase lega, p yg x tahan kene panjat ar lif tu....nasib ar muat2 leh kuar...Alhamdulilah....
Ni lah abg mekanik yg selamatkan kami
"TIME KASIH ADE HARI TOLONG LAGI"

*cube ar korang bayangkan mcm ne syah panjat ngan bdn mcm ni...he!he!*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

JEMPUTAN KAWIN

Nak dkt cuti sekolah ni rmi ar org wat kenduri kawin...mendirikan masjid...
Kami be2 pun x terlepas dr jemputan penuh makne ni...secara rasmi kami di jmpt semenjak tinggal di cni (Taman Kantan Permai, Kajang)....
Tuan rumah yg mengundang kami ni pun bkn org lain, anak bongsunye member hubby dr kecil smpi skrg, ialah hubby pun memang org tmn ni...p ni bkn member hubby yg kawin, kakaknye...
Kami smpi awal gak ar, g pun hubby dah rindu nak jmp member2 tmn ni, pas mkn pos2 dl sblm pengantin tibe:-
ni aku perkenalkan pada korang kakak iparku yg comel
Namanye FASIHAH, insyallah yg akan mendirikan rumah tangga x lame lagi


ini pule adik iparku yg bongsu (cute meut)
Namanye MAIZATUL WAHIDAH yg kini sedang menuntut di UiTM, Melaka
Lepas azan zohor, pengantin tibe tepat waktunye.....alahai dengar kompang di palu, teringgat lak time aku besanding...he!he!...Ni foto yg sempat aku ambil....


"Bagai pinang dibelah 2 same cantik same padan"


Ni gambar time nak blk tengak ar hubby tu sempat g basuh pinggan, sebelah hubby tu yg baju putih abg iparku no.2 namanye HISHAMUDIN...


*PADA KAK LINDA & PASANGAN SELAMAT PENGANTIN BARU SEMOGA IKATAN YG TERJALIN INI AKAN KEKAL HINGGA AKHIR HAYAT....AMIN....*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

38 inci / 36 inci

( Ini lah seluar kesayangan Hubby)
Ni cite benar tiade yg benar selain benar2 belake....
Pagi sabtu (02 Mei 2009), kitorg de jemputan kenduri kat jln 6 tmn TKP
Hubby dr tigkt atas tejerit2........ayang!!!!!!!!!!! ayang!!!!!!!!!!!!!!! ayang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aku pun tepikir (pe lah org tua ni) he! he! he!
Dengan nada tecungap2 (gembire) hubby kate "abg dah leh pki seluar ni, yes..yes.."
habis die keluar semua seluar yg dl (sblm kawin)....em..em..hebat btl penangan org kawin ni ek..x smpi 1 thn naik bdnnye mendadak..(aku pun same) he.,.he...
PSSTTT:-
*mcm ne ngan korang pas kawen naik x bdn mcm kitorg ke maintain je*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HUBBY BALIK !!!!

(Hubby tny hensem x die)


Ni sebenarnye cite ari Khamis (30 April 2009)...
Nak update blok p internet wat hal kat umah smpi lah ptg ahad ni...
Ikut ati nak je campak laptop ngan modem tu skali...p sayang oooooooooo...
Ni pun kat umah mama leh lah kemaskini blog, mlm ni tido cni (hubby dah blk PULAPES) cptnye mase berlalu....huk!huk!


ok, smbg pd tjk utama....


Ptg tu smpi umah hubby fon kate dpt pelepasan dr Pengarah PULAPES (time kasih tuan pengarah) cuti ari pekerja 01 Mei 2009, so 3 ari cuti...aku bkn main telompat2, suke gile...x kuar umah mlm tu tunggu hubby blk...


Br 4 ari hubby kat sane rindu gile...hubby smpi umah lmbt pkl 11.00 mlm bab antar member kat cheras, ok lah...smpi je hubby kat pintu, aku tngk muke letih gile, kurus ckit...ciannye...pas mandi hubby minta urut g pun kaki yg pth dulu sakit blk...


Mase urut tu hubby pun cite ar pe yg jd kat sane...bkn main seronok g aktiviti kat sane...berakit, kayak, jungle traking, mcm2 ar...p yg hubby suke bab kmplnnye dpt no.1 mase berakit...sedar x sedar dah pkl 2.00 pg...korang nak tau...hubby bkn main cite td tibe2 tido je mcm tu...nak tegelak rasenye he..he..(patut ar bunyi semcm je)
PSSTTT:-
*pas ni bile g hubby dpt pelepasan blk*



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selasa, 26 Mei 2009

GAJI + HUTANG

Dicatat oleh FIESYAH di 10:04 PTG
yahooooo!! dah gaji...ha!ha!ha! leh shoping mcm2....
OOpppppppppppppsssssssssssss....sblm tu kene ingat, HUTANG....haiiiiiiiii...ingat leh lah senang ckit nak g shoping duit gah ade ni, p kene bayar utang dl....ok...

mcm ne...itu lah tiap kali klu dpt gaji setiap bln...petama kali pikir kene byr utang...x bayar fon bedering oooooooooo...tau sok nak gaji perkara petama aku akan buat tulis ape yg patut dibayar...utang lah...kene tulis klu x lupeeeeeeeee.....he..he...

dlm diari ni lah aku tulis sumenye, klu dah bayar tu lege rase...tgk ar book tu abis aku conteng2



rehat je aku akan bayar sume bil2, bil ape yg korang nak sume ade...cume kat cni bil air je x de...ha!ha!..bil air umah aku free bab bwh 20ml..dah save kat ctu...tu belum g aku tunjuk resit byr umah sewa, kereta & perabot....waaaahhhhhhhhhh!!!...bnyk2...tu blum g klu de anak...mcm ne tu??? ni aku x ckp g utang sendirian berhat aku nagn hubby...pening2 klu pikir psl utang smpi sok pun x abis..

Ha..Ha..ni aku punye utang dah sbln aku x tuntut mau dijualnye kang baju ni...aku de tempah bj bkn tuk raye p wat jln2 @ wat g opis...ye ke....stok hadiah kain heler time kawen ari tu x abis g...he..he...ni dah 1 thn....p bj2 bwh ni lain tau....

bj ni bkn hadiah kawen aku, p pemberian mak mertuaku...ikutkan bapak nak bg kat mak, p aku ckp berkenan terus mak bg kat aku...Ha!..Ha!...menantu sape lah ni..saje je aku ckp bab memang warne ijau tu lawa p mak nak bg gak...aku terima je lah...g pun mak ckp "ko tu nak pki bj byk nak bwk pki keje mak ni duk umah je"....aku pun terima lah...alkisahnye..tq mak..

bj batik ni plak aku bl ngan kawan kat opis...ape yg menarik tetang bj ni warne itam ngan putih...padanan yg sesuai...wat mase ni bj yg cantik penah aku ade ni lah...g pun aku nak wat koleksi batik...he..he...



KATA FIESYAH:
*kete hubby rosak kene duit g...pening2...bile nak shopping ni*

BACALAH WAHAI SUAMI & UNTUKMU WAHAI ISTERI

Dicatat oleh FIESYAH di 12:45 PTG
ni aku nak kongsi ngan korang, member opis de bg email memdalam jgk ar maksudnye...
meiiii...lah bc utk tatapan kite sume ajak ar suami tuk membaca skali...


Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka
kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yang ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari
,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak...jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak...

Si suami pulak, jgn la berebut dengan anak untuk menyusu pulak....

Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah
,
Tapi bila dah habis cuti tu... layanlah suami..."offer" lah pada suami,

Nabi bersabda: berjimak dgn isteri itu pahala...jangan buat deekkk jeee,

Jangan buat alasan itu dan ini pulak....ingat tu si isteri yee!!!

Kata nak pahala lebih...


Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.....
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...

Satu lagi berita gembira untuk wanita, Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.

Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?


Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang
bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran seksa kubur.

Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.


Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan

terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia

terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redha suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah ke atasnya jua.
.

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.

Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.


Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan
di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Ses
ungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.


"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ....

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba-hamba mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa-dosa kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat-umat islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......



Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah..
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"


Marilah kita ucapkan kalimah ini:

"Laa ilaaha illallah!" x 10


Isnin, 25 Mei 2009

PERLAWANAN PERSAHABATAN TKP

Dicatat oleh FIESYAH di 9:15 PTG
ni sabtu lepas...tmn aku de wat perlawanan persahabatan antara pddk veteran & remaja...perlawanan takraw ni pun saje2 je ialah nak merapatkan siratulrahim...g pun bdk2 kat cni memang aktif buat aktiviti mcm ni...hubby pun ari jumaat blk dr Pulapes, die pun main biarpun kaki tu jln terjenket2 (hubby aku tu tau je lah x reti nak duk diam lg2 takraw ni pemainan yg die suke lg lah)...Aaaaaaaaaaa...klu korang nak tau antara pemain veteran ialah bapak mertuaku...sekejap je die main pas tu ilang mane x...

kul 8.00am aku dah bgn kemas2 umah bab nak bg sapot kat hubby p lmbt gak aku mengemas ialah 5 ari x blk umah TKP berabuk, pasir jgn ckp ar....g pun basuh bj hubby nak dibwk blk ke Pulapes nanti...padang pun bkn jauh pun dpn umah aku je, sempat gak ar aku curi2 tngk...pas abis mengemas aku pun rakam ar ckit time hubby main..p biaselah aku dtg sane abis kene sakat kat member2 die...emmmm..wat x tau je...




ni je lah video antara yg aku sempat ragam, klu ade suara2 sumbang tu minta maap lah ye...



KATA FIESYAH:
*game ni start kul 9.00am smpi pkl 7.00pm...hubby dpt no.4 x pelah..sayang lain kali leh try g*

Ahad, 24 Mei 2009

BAHAYA!!!!!

Dicatat oleh FIESYAH di 11:38 PTG
ni cite ptg jumaat time blk keje...

aku dah nmpk lori ni dr jauh g, rase risau je (takut jatuh) ...p smpi selekoh trafik light kat sekolah sek.7 BBB entah mcm ne leh lak dpn aku...he..he..(aku ni pun kuat berangan time bwk kete sorg2..he..he..)....mak oiiiiiii...smpi je kat bamper...EEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeee....risau je, megucap2 aku dlm kete, dah lah kat dpn sekolah bnyk bamper, aku pun bwk kete jauh2 dr lori tu, tngk blkg x de sape ke yg nak potong, p berderet je kete kat blkg....diorg ni tkt gak ke @ aku ni yg bwk kete tembil..he...he...

klu korang mcm ne?...ni aku nak nasihat ckit pd tauke2 kedai klu ye pun nak pasang papan tande pki ar lori yg besar ckit, cubelah prihatin ckit pd pemandu2 lain (terutama mcm aku..hukkkiii). ..ok tauke2...nasihat tuk ari ni...


KATA FIESYAH:
*entah kemana2 lori tu nak bwk papan tanda tu smpi simpang umah pun x smpi g destinasinye, ke sesat? p pe pun syukur smpi gak umah*

Sabtu, 23 Mei 2009

39th ANNIVERSARY

Dicatat oleh FIESYAH di 2:07 PTG
smlm genap sudah 39 thn mereka idup bersama, mcm2 dugaan dah mereka hadapi hingga kini..alhamdullilah mereka dikurniakan 6 org anak & kini 4 org menantu & 11 org cucu...aku ni menantu pompuan yg bongsu kawin ngan anak mereka yg ke 5 (nakal yg amat)...



ok lah syah nk ucapkan "HAPPY ANNIVERSARY" semoga bapak & mak dipanjangkan jodoh hingga titisan nyawa yg terakhir...sabar&tabah melayan kerenah kami...& dipanjangkan usia & dimurahkan rezeki....AMIN...





KATA FIESYAH:
*x sabar nak sambut ulang thn perkahwinan ku yg petame 30 Mei ni...*

Khamis, 21 Mei 2009

CITE DARI PULAPES

Dicatat oleh FIESYAH di 12:03 PTG
mlm td patut lah aku rase semcm, risau sesuatu, ati x tenang asyik ingat hubby kat sane...
dah pkl 12.00mlm pun hubby x fon... lg lah tmbh risau, so aku pun cube lah fon die, x angkat2...lg lah betambah2 risau smpi abis ar kredit aku, x ckp lg tu aku gune fon umah, x gak angkat2...so aku pun pikir mesti x abis g aktiviti (nak tenang kan ati)...

"ni gambar terbaru hubby blk minggu lepas, mcm ne kurus@tmbh gebu...he..he.."

dlm kul 1.00am (lega) hubby fon...die minta maap x dpt angkat bab die g klinik....arrrrrrrrr....lg ar risau dah ckp psl g klinik...hubby kate kaki die terseliuh mase main futsal, bab minggu ni kat sane minggu sukan... so jurulatih ngan member kat sane bwk die g klinik...doktor kate x de pape cume kene rehat je...alhamdullilah x de pe yg serius yg berlaku...p ati mane yg x risau kalu suami sakit bile berjauhan...bab aku tau mcm ne sakitnye die, mcm sakitnye ati aku kat sini bab x dpt nak jage die...

pd hubby, arap2 cepat sembuh...mkn ubat, jage kesihatan....



KATE FIESYAH:
*time kasih pd jurulatih disane & member2 hubby bab jage sepanjang hubby sakit*tq...

Rabu, 20 Mei 2009

MW & APO

Dicatat oleh FIESYAH di 9:53 PTG
ari ni blk umah mama

pas basuh kain x tau nak wat pe, so ngadap pc leh...boringnye rase mlm ni, x sedap badan, malas je...huk!huk!....5 ari dah x update blog bkn x de cite bnyk cite p mls dah dtg x tau pe cite aku ni...kin keje kat opis bnyk sngt kut...emmmmmmmmm...ye lah tu...

ni aku nak cite kat korang, MAJALAH APO ni kesukaan hubby dr mule terbit kut he..he...aku x kan lupe tuk blkan setiap bln...mase mula2 kawin aku x tau hubby bc APO ni time tutttttttttttttttt... dlm bilik air... bile dgr org ketawa dlm bilik air...mau runtuh tangga aku berlari dr atas ke bwh....kadang tu mlm2 aku dah tido leh die gelak sorang2 bc APO ni, pe yg lucu sngt pun x tau...de gak aku bc p x delah lawak mane pun... sempat gak ar aku tny hubby pe yg lucu sngt...die suh aku bc p x leh gelak gak...die kate aku x de penghayatan...ye ke...lantaklah asl hubby happy...

ni plak bk kesukaan ku MINGGUAN WANITA...byk info yg best2 dlm majalah ni kadang tu sanggup ulang2 tuk bc...selain tu dr majalah MW ni gak aku belajar memasak...p rase hampeh gak...x pe usaha tu tangga kejayaan(huh! pujuk ati lah konon)...

p korang bc ar topik MW bln ni mcm kene je ngan aku UBAT UNTUK ORANG SUNYI...sunyi ke? sunyi yg ditinggalkan suami...x pe sabor....ok pd korang2 yg suke bc majalah ni jgn lepaskan peluang untuk membeli majalah dipasaran dan kedai2 berhampiran anda...he..he...



KATA FIESYAH:
*membaca boleh menyenangkan fikiran kite, melalui membaca dpt kite pelajari sesuatu yg tersirat @ tersurat yg ingin disampaikan wlw pun dgn bk yg berunsur lawak*

Jumaat, 15 Mei 2009

GIGI + KLINIK GIGI

Dicatat oleh FIESYAH di 7:29 PTG

gigi aku sakit pas lunch pe sal tibe2 je sakit, x penah2 mcm ni...aduiiiiiiiii...minum air sejuk eeeeeeeeeeeee......gilunyeeeeeeeee....kenapa lah ni dah lame x sakit gigi...time mlm aduuuuuiiiiiiii...x leh tidoooooo........geram sngt g dapur cari ubat tahan sakit telan smpi 2 biji sakit punye psl..........

pagi2
nasib dah g tau member opis x dtg pagi cian die duk opis sorg2 yg lain de keje luar...
kul 10am g lah klinik...

smpi je atas kaunter kosong benggang je...



'ting! tong! saye dtg nak daftar de org x....klu x saye blah....'


pas daftar...pe yg lmbt pun aku x tau, org bkn nye ade...pe lah lg doktor tu wat kat dlm, dgr mcm bunyi radio kuat gile...dokor tu pekak kut x dgr patient dtg...wat panas je...dah lah tgh sakit, doktor wat selamber je....beggang aku....


lmbt sngt doktor ni aku snap dl gmbr...he..he..tngk ar pipi ku yg gebu....sakitoooooooooiiiiiii...





dlm 5 minit aku msk....

wahhhhhhhhhhh!!!!

doktor kate gigi x leh diselamatkan bab dah mkn gigi sebelah...huk!huk!..pe nk buat doktor bg 2 cadangan 1 cabut, 1 mati urat...mula2 aku nak mati urat bab sayang gigi ni p sekali cucuk rm400..gileeeeeeee! mane nak cari duit time tgh bln ni....dah lah kene 2 kali nak cucuk...so aku pun wat pilihan sendiri cabut jelah.....haiiiiiiiii...time nak tunggu gigi ni kebas aku bayang kan mesti dah x cantikkkkkkkkk.....wahhhhhhhh!wahhhhhhhhhh!....mcm2 aku pikir2....rasenye ni lah petama kali pas abis sekolah rendah aku cabut gigi...sayang yeeeee...mude2 mcm ni dah roggak...he..he...



pas sejam baru siap....lame gak ek....isshhh!ishhh!....bayar2 kenelah rm85, skali ngan ubat tahn sakit ngan antibiotik... nasib ingat ambik resit...leh klim...klu x bengkok aku....





KATA FIESYAH:

*hargailah gigi anda sebelum ianya diselubungi misteri..he...he...*












Khamis, 14 Mei 2009

REMUK!!!!!

Dicatat oleh FIESYAH di 12:46 PTG
ptg smlm 13 Mei 2009 (Rabu) ujan lebat selebatnye...smpi kan air bleh msk dlm opis...cemas je...
time blk kul 5.30pm...mak oiiiiiii...jln abis sampah sarap merata2, pokok tumbang plak tu dekat NIOSH...

aku ni pun main bawak je kete x sedar yg minyak dah kehabisan (sedar pun tanda amaran dah kuar), so isi lah minyak kat seksyen 3 BBB, smpi je trafik light...nmpk org rmi, aku pikir gaduh ke? rupe2 accidentlah...teruk gak 2 kete tu, 1 teksi & kete vios merah...x leh ku bayangkan mcm ne diorg ni betembug...then aku pun sempat ar snap gmbr ni...


ni pun gmbr main ambik je bab lampu ijau dah menyala...x psl2 aku lak yg accident...so pd pemandu di luar sane...berhati2 lah semasa memandu, ikutilah arahan & had yg telah ditetapkan..sekian terima kasih....he..he...



KATA FIESYAH:
*kadang tu kite ni dah cukup berhati2 p ade gak yg langar dr belakang...mcm mane tu?*

"TALAK BAIN SUGHRO"

Dicatat oleh FIESYAH di 12:15 PTG
keratan akhbar 13 Mei 2009


PETALING JAYA: Status suami isteri selama 12 hari antara Muhammad Roslin Hashim, 34 dan Faizah Mohamad, 32, berakhir semalam selepas Mahkamah Rendah Syariah di sini memutuskan telah gugur talak "bain sughro"
"putus sudah ikatan ini"



KATA FIESYAH:
aku bukannye nak cite psl diorg, ialah antara mereka tiada jodoh & pepisahan ini diorg saje yg tau...benarnye aku tertanye2 pasal "talak bain suhgro" x penah dgr pu...time aku kursus kawin ari tu x de pun ustaz tu ckp, ke aku ni yg x dgr...he...he...p x pelah ari ni aku belajar sesuatu maksud di alam umah tangga ni...maksudnye:-
"TALAK TERSEBUT MEMBAWA MAKSUD TIDAK BOLEH RUJUK KERANA TIADA EDAH, TETAPI PERLU BERNIKAH SEMULA JIKA INGIN HIDUP BERSAMA"

Selasa, 12 Mei 2009

HARI NURSE SEDUNIA

Dicatat oleh FIESYAH di 9:11 PTG
t/hari td kat office, tv bk rancangan nona, katenye ari ni "HARI NURSE SEDUNIA"
ooooo....ye ke, aku pun mule lah tebayang time aku jd nurse dl sblm msk UKM ni...
aku ni jd nurse aid je kat hospital tu, mula2 ingat nak cari pengalaman & smbg bljr kat Nursing College (mase tu gak uplay keje gomen)...

pas setahun keje ctu dpt ar gomen (UKM), so bincang2 ngan hubby, die kate "pikir mase depan"...
bkn nurse ni x de mase dpn p korang tau kan kejenye mcm ne, pg, ptg, mlm...kdg2 time kite off di panggil utk cover...& mungkin mase tu jgk jodoh ku dah smpi...so bentilah kat ctu...

ctu tu kat mane...kin de yg dah tau bg org kajang...HOSPITAL KAJANG PLAZA MEDICAL CENTRE...seronok keje ctu, mcm2 perangai org, 1 cite yg x kan aku lupe...benda ni biaselah p aku kecewa sngt bile bkn kesalahanku dimarahi patient....tensionnnnnnnnnnn terus nangis...smpi skrg aku ingat g muke patient tu...naik menyampah lak tiap kali die dtg...aku lari je klu time tu aku cover kaunter....(teruk gak aku ni kan)

smpi je umah aku ingat sesuatu, abis almari aku selongkar, baju berselerak...tibe2 aku jmp tu...bj time jd nurse...ikutkan kene antar p yg ni terlepas pandang time aku kemas mase kawin ari tu...he..he...



KATA FIESYAH:
*SELAMAT HARI NURSE SEDUNIA terutama pada staf2 KPMC Kajang*

Isnin, 11 Mei 2009

McFlurry...

Dicatat oleh FIESYAH di 6:56 PTG

benarnye ari ni x tau nak cite pe, p ni tngh boring tahap kronik...blk umah mama tibe2 lak astro wat hal x leh lah tngk cite MATAHARI tuk ari ni...
pe nak wat layan je blog ni...& teringat lak pas lunch td aku de snap gmbr McFlurry, so korang layan jelah ek...

Aku ni jenis org yg suke mkn aiskrim terutama perisa coklat...tu lah psl pipi tembam, dah bulat kematu..hubby pun x leh nak wat pe, die pun lyn je lah aku, p lame2 die pun mcm dah ketagih aiskrim jgk...he..he..

biasenye klu p McD benda ni lah yg aku ingat kat kepala, x mkn yg lain pun x pe asl de aiskrim ni...rasenye x lengkap hidupku tanpa McFlurry...(klu g McD lah...he..he..)








KATA FIESYAH:
*aku ni asyik mkn benda manis je, klu d cek darah mau de kencing manis kut...kui!kui!*harap2 chat hendaknye*

Ahad, 10 Mei 2009

SELAMAT HARI IBU...

Dicatat oleh FIESYAH di 9:38 PTG
SELAMAT HARI IBU...

ku ucapkan kepada ibu2 di seluruh dunia...sesungguhnye ku tahu pengorbanan kalian tidak terhingga walaupun dibalas dengan kaca & permata...jasamu walai ibu tiada kira & tolak bandingnye semenjak dikau melahirkan kami ke dunia ni...kamu wahai ibu telah mengandungkan kami selama 9 bulan 10 hari, & kau wahai ibu sanggup bergadai nyawa untuk melahirkan kami, kesakitan tu mungkin terubat melihat kami lahir & sebesar ini sekarang...

& kini ku perkenalkan pada kamu wahai kalian 2 wanita yg bertahtah di hati ini...

wanita 1 iaitu mamaku MEK GAYAH BT ISMAIL..."terima kasih mama kerna telah melahirkan akak & setiap susuh & senang mama sentiasa berada disisi akak, & mama sentiasa melayan kerenah kami adik beradik, pengorbananmu kini x dpt akak balas"

inilah pula wanita ke 2 dlm idup ku iaitu mak mertuaku yg sanggup menerima ku idup di dlm keluarga AISYAH HASHIM..."terima kasih mak telah merima syah dlm keluarga ini wlw pun syah tahu bnyk kekurangan dalam diri ini"




KATA FIESYAH:
*sayangilah ibu bapa mu selagi die idup sesungguhnye mereka ilang tiada gantinye*

Sabtu, 9 Mei 2009

AMER SYAH

Dicatat oleh FIESYAH di 11:28 PG
Assalammualaikum.....
nama saye AMER SYAH.....
umur saye 1 tahun lebih...p lebih tu x tau bape? he...he..
hensem x amer...
ni mama ateh yg ambik gambar amer...
benarnye amer dah 3 ari duduk umah opah bab ayah amer g outasion kat sabah...mak amer g kursus kat Polapol...
huk!huk!huk!...cian amer kan..
nasib ramai yg prihatin ngan amer...lg2 opah..
time kasih opah bab jage amer...he..he..
ni amer nak tjuk gambar amer yg hensem2 lg kiut....

masa ni amer baru 44 ari...pas mak amer merdeka (abis pantang) amer di jage oleh opah x jauh pun dpn umah je...jln kaki pun bleh...he...he...comel x amer...

ni mase amer 3bln...nmpk x kat sebelah amer tu...he..he...tu papa ateh....amer suke sngt main nagn die...bnyk g gmbr amer ader...smlm 1 ari ambik gambar ngan mama ateh...tido pun ngan mama ateh & papa ateh...












mcm ne pandai x amer posing...

puk amai2...belalang kupu2...

selamat pagi sume....comotnye muke mama ateh...he..he...
KATA FIESYAH:
*ni sebenarnye anak jiran yg dijage mak mertuaku...kami digelar papa&mama ateh...rase dah selesa dan mesra ngan amer ni ialah dijaga selepas 44 ari smpi lah skrg...& mungkin jadi sedih bg ku skrg bile amer akan berpindah mengikut ayah&mak nye pindah ke kedah @ ipoh...*










Jumaat, 8 Mei 2009

BILA KU BERFIKIR

Dicatat oleh FIESYAH di 3:11 PTG
selamat hari JUMAAT...

BILA KU BERFIKIR semasa drive td...mcm2 ku fikir ari ini...
pe yg ku fikirkan?
aku memikirkan ciptaan ALLAH S.W.T yg maha kuasa & kaya ni...
bile ku berfikir lg!
bintang, bulan, langit, bumi, haiwan, manusia dan segala yg ada dimuke bumi ini adalah ciptaanNye....sungguh berkuasa diriNya...
& ku berfikir lagi? & ku tiada jawapan ape yg kufikirkan kali ni....
ku merasakan terkekan bile kupikirkan sehingga tiada jawapan...
bile ku fikir?
siapa yg jadikan

ALLAH S.W.T
*adakah salah ku memikirkan ini*

Khamis, 7 Mei 2009

MESssssssssssRaaaaaaaaaaa...

Dicatat oleh FIESYAH di 9:54 PTG

MESSSSSSSSSSRAAAAAAAAAAAAA....
ni bkn tagline BOB (AF) ek....

ni berita hangat mase kini kepada anda diluar sane daripada PETRONAS program kesetiaan dan alamilah keajaibannye sehingga 31 Mei 2009...Dapatkan sekarang KAD PETRONAS MESRA di pam2 minyak berhampiran rumah anda, hanya mengisi borang, & nyatakan beberapa butiran sahaja...mudah..cepat...pantas...sekarang...sebelum stok kehabisan...



dapatkan sekarang sblm kehabisan......


ini lah hasilnye....



*time kasih kepada member ofis yg membawa borang ni kpd kami yg memerlukannye*

Rabu, 6 Mei 2009

BARANG DAPUR

Dicatat oleh FIESYAH di 11:48 PTG
sakitnye kaki berdiri lame...
ni lah yg akan berlaku setiap kali awal bln...
pasaraya akan jadi keutamaan suri rumah tuk memberi brg dapur...
korg penah dgr x name pasaraye ni...mungkin penah @ x kut...
pasaraye ni x lah jauh dari umah mama syah jln kaki pun bleh...

mlm td aku temankan mama prg bl barang dapur....
jd kebiasan kami prg ke PASARAYA BINTANG (x glomer pun)..
ctu harganye bleh tahan murah lah p skrg bl ckit mane pun mcm mahal je kan...



"apelah yg mamaku buat smpi tunduk mcm tu skali "




















tngk ar brg yg kami bl tuk sbln x de lah byk mane pun p smpi gak RM2++, time beratur bkn main pjg g (sabar je lah) dah lah casheir lembab...adoiiiiii

minuman yogurt ni mesti x miss tuk bl klu tidak, x lengkap lah brg yg dibeli (bleh ke mcm tu) he...he..


brg mkn yg wajib utk stok umah ni selama sbln, rase umah korg pun same kut stok simpanannye....



*bleh tny x berape bajet korg bl brg dapur*

Isnin, 4 Mei 2009

TOLOOOOOOOOOOOONGGGGGG!!!!

Dicatat oleh FIESYAH di 9:47 PTG
Pe yg saspent sngt ni minta tolong ngan korang....
Nilah nak cite pada korang yg aku ngan hubby & beberape org terperangkap dlm lif 10 minit...
Mase ni dkt Exra, Mines, Balakong...cadangnye nak tngk wayang ngan hubby ari sabtu tu...
abis mcm tu je...
Mase msk lif tu ok je..p tibe2 lif x gerak2 & dgn lajunye lif tu turun menjunam ke bawah (1 tingkat rasenye) jantung ni mcm nak terhenti je...dah lah ade baby dlm tu...kami pun tekan btg kecemasan minta bantuan segera....10minit br smpi, panasnye dlm tu, yg aku cian baby tu ar dah nangis, hubby aku tengk cool je (dlm ati x tau lah)....
Bile pintu terbuke baru lah rase lega, p yg x tahan kene panjat ar lif tu....nasib ar muat2 leh kuar...Alhamdulilah....
Ni lah abg mekanik yg selamatkan kami
"TIME KASIH ADE HARI TOLONG LAGI"

*cube ar korang bayangkan mcm ne syah panjat ngan bdn mcm ni...he!he!*

JEMPUTAN KAWIN

Dicatat oleh FIESYAH di 9:05 PTG
Nak dkt cuti sekolah ni rmi ar org wat kenduri kawin...mendirikan masjid...
Kami be2 pun x terlepas dr jemputan penuh makne ni...secara rasmi kami di jmpt semenjak tinggal di cni (Taman Kantan Permai, Kajang)....
Tuan rumah yg mengundang kami ni pun bkn org lain, anak bongsunye member hubby dr kecil smpi skrg, ialah hubby pun memang org tmn ni...p ni bkn member hubby yg kawin, kakaknye...
Kami smpi awal gak ar, g pun hubby dah rindu nak jmp member2 tmn ni, pas mkn pos2 dl sblm pengantin tibe:-
ni aku perkenalkan pada korang kakak iparku yg comel
Namanye FASIHAH, insyallah yg akan mendirikan rumah tangga x lame lagi


ini pule adik iparku yg bongsu (cute meut)
Namanye MAIZATUL WAHIDAH yg kini sedang menuntut di UiTM, Melaka
Lepas azan zohor, pengantin tibe tepat waktunye.....alahai dengar kompang di palu, teringgat lak time aku besanding...he!he!...Ni foto yg sempat aku ambil....


"Bagai pinang dibelah 2 same cantik same padan"


Ni gambar time nak blk tengak ar hubby tu sempat g basuh pinggan, sebelah hubby tu yg baju putih abg iparku no.2 namanye HISHAMUDIN...


*PADA KAK LINDA & PASANGAN SELAMAT PENGANTIN BARU SEMOGA IKATAN YG TERJALIN INI AKAN KEKAL HINGGA AKHIR HAYAT....AMIN....*

Ahad, 3 Mei 2009

38 inci / 36 inci

Dicatat oleh FIESYAH di 9:20 PTG
( Ini lah seluar kesayangan Hubby)
Ni cite benar tiade yg benar selain benar2 belake....
Pagi sabtu (02 Mei 2009), kitorg de jemputan kenduri kat jln 6 tmn TKP
Hubby dr tigkt atas tejerit2........ayang!!!!!!!!!!! ayang!!!!!!!!!!!!!!! ayang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aku pun tepikir (pe lah org tua ni) he! he! he!
Dengan nada tecungap2 (gembire) hubby kate "abg dah leh pki seluar ni, yes..yes.."
habis die keluar semua seluar yg dl (sblm kawin)....em..em..hebat btl penangan org kawin ni ek..x smpi 1 thn naik bdnnye mendadak..(aku pun same) he.,.he...
PSSTTT:-
*mcm ne ngan korang pas kawen naik x bdn mcm kitorg ke maintain je*

HUBBY BALIK !!!!

Dicatat oleh FIESYAH di 8:58 PTG
(Hubby tny hensem x die)


Ni sebenarnye cite ari Khamis (30 April 2009)...
Nak update blok p internet wat hal kat umah smpi lah ptg ahad ni...
Ikut ati nak je campak laptop ngan modem tu skali...p sayang oooooooooo...
Ni pun kat umah mama leh lah kemaskini blog, mlm ni tido cni (hubby dah blk PULAPES) cptnye mase berlalu....huk!huk!


ok, smbg pd tjk utama....


Ptg tu smpi umah hubby fon kate dpt pelepasan dr Pengarah PULAPES (time kasih tuan pengarah) cuti ari pekerja 01 Mei 2009, so 3 ari cuti...aku bkn main telompat2, suke gile...x kuar umah mlm tu tunggu hubby blk...


Br 4 ari hubby kat sane rindu gile...hubby smpi umah lmbt pkl 11.00 mlm bab antar member kat cheras, ok lah...smpi je hubby kat pintu, aku tngk muke letih gile, kurus ckit...ciannye...pas mandi hubby minta urut g pun kaki yg pth dulu sakit blk...


Mase urut tu hubby pun cite ar pe yg jd kat sane...bkn main seronok g aktiviti kat sane...berakit, kayak, jungle traking, mcm2 ar...p yg hubby suke bab kmplnnye dpt no.1 mase berakit...sedar x sedar dah pkl 2.00 pg...korang nak tau...hubby bkn main cite td tibe2 tido je mcm tu...nak tegelak rasenye he..he..(patut ar bunyi semcm je)
PSSTTT:-
*pas ni bile g hubby dpt pelepasan blk*