Lepas Gian Lah Tu

hu..hu...tajuk aku maut gitu...
bkn lepas gian ape...hubby aku inilah mase time puase ari tu biaselah budak2 main mercun, berdentum dentam sane sini, ialah umah aku depan padang x leh nak lari kemana2, mau tido pun terkejut2 kitaorg dibuatnye...sabor jelah budak2 ni...

dialog suami isteri:

hubby: kite wat dajal nak?
ayang : wat pe? (bengong ikut je)
hubby: abg nak wat repotlah?
ayang : report pe? (terpinga2)
hubby: report polis pasal budak main mercun...he..he...wakkhakkkhaaa...
ayang : aleh ayang tau benarnye?
hubby: ape?
ayang : benarnye abg nak main mercun kan! ckp je lah...he..he...
hubby: (mule cite) dulu abg main huhhhh!!! lagi kuat....
ayang : ye lah tu? abg jelous x dpt nak main mercun bab dah besor...Tongue Out 1
x baik ar yang, dulu abg main mercun diorg x kaco pun...
hubby: memang ar dulu diorg x lahir g mane nak report, pe dah...
ayang : (dlm ati...nak gak menang tu)....sabor je lah...


jadinye hajat hubby tertunai gak, bile si Kamelia bawakan mercun blk kajang (mane dpt dah)...tengok ar aksi2 yg sempat aku rakam...


siap tunduk g nak nyala api

tunjuk skill berani mati...

time ni aku dah lari masuk dlm umah takut pape jadi, mengucap2 aku...
sabor jelah, si Kamelia tu lagi suke ar pakciknye melayan...
pade adik2 diluar sane mohon jangan jadi begini jari tagan putus sape nak jawab, x beraye lah nanti...sekian nasihat hari ini...he..he...




KATE FIESYAH:
*sekarang ni mcm dah x seronok time puase2, dulu meriah ngan lampu liplapnye, pelite, budak2 main bunga api & mercun...sekarang nak nampak kemeriahan tu pun x de masuk kampung pun dah x mcm dulu...sunyi je*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tayang Gambar Lagi (3 Syawal)

hari raye ke-3 aku x kemana-mana pun duduk umah, boring dah sangat2 fon mama mane tau nak kemana-mane ke, x ade jugak, ok lah...dlm tengahari anak buah hubby fon si Kamelia katenye ade kat umah mak (mak mertua), so g lah umah mak, duk sane sampai mkn tengahari sekali besame...si Kamelia ini baru blk beraye ke Kajang, sblm tu beraye sebelah mamanye di Muar, Johor...

tibe mlm, sume ade kecuali, biras (no.1 )& anak2nye & family abg.chik (abg iparku no.2) bapak ajak begambo, balik umah tukar baju, pakai baju raye, bukan main sakan aku gosok baju mlm2 tu semate2 nak begambo...he..he...baru ade feel nak begambo ye x...

keluarga besar hubby (ini baru sebahagian)

family hubby terdiri daripada 9 org termasuk mak & bapak
hubby anak ke 5 dari 7 beradik... 5lelaki & 2perempuan

mari aku perkenalkan


ini otainye...he..he...mak & bapak


adik beradik hubby kesemua kecuali no. 2 yg mase ni masih di kampung isterinye di Terengganu & no.3 telah kembali keramatullah (al-fatihah)

sah2 korang mesti nak tau kan adik beradik hubby ni lebih teperinci...


ini yg sulong

cian abg ipar aku ni raye sorang2, isteri & anaknye raye ke kampung, tinggallah die & anaknye si ika....tergelak kitaorg nak panggil begambar lawok sekejap cian si duda ni...he..he..


ini family abg iparku no.4 bersame-same isterinye & anak2...si kecik pompuan tu Kamelia


ini aku & hubby...hot couple gitu...he..he...


ini plak kakak & adik iparku yg bongsu...


anak2 buah aku, ini baru 3 org...kesemua anak buah aku ade 11org...huuuuuu...ramai tu...bile lah nak tambah lagi ye..he..he..

ekkk....si tomey, ini anak buah aku yg paling kecik takat ini lah...namanye Dhani (6bln)...
comey x?

ok lah, banyak lak aku tepek gambo...mau benarnye sume gambo nak letak takut x muat forum lak...he..he..





KATE FIESYAH:
*mlm tadi aku beraye ke umah abg ipar ku no.2, die buat mkn2 ckit utk adik beradik, kenyang perut x yah masak...wakhaahaaa...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu Raya

pilihan ditanggan anda, aku lupa lah plak nak update menu utame umah aku ni...kalo korg nak tau umah aku memang x sah kalo setiap tahun raye x buat nasi dagang...menu ni kira wajib ar raye petame tu, kalo x buat rase x lengkap je raye kami...

saudare mare sebelah arwah abah & mama & family hubby & jiran & kenalan yg rapat memang dah tau dah yg menu kami ni ape tiap kali raye...kadang itu aku pikir diorg ni x muak ke? he..he..p sekali dtg ramai katenye sodapppppp....siape masak...mama lah..he..he...nak aku masak x de do, tukang kupas2, potong2 bleh ar...x katam g beb!!!!

ape yg specialnye tahun ni, mama masak rendang rusa, kebiasaanye daging...nak rase kelainan katenye...mule2 itu cube tu rase takut, bile dah try jgn ckp ar sedapnye hingga menjilat jari...

inilah hidangan kami:-

nasi dagang


lauk pauk

YANG LAIN:

lemang


ketupat palas

lemang tu aku beli ngan jiran sebelah, die memang jual lemang tiap kali bln pose & raye...
ketupas palas itu plak pemberian dari mak mertuaku & mak dik (kakak mama)...ketupat palas ni feberet hubby itu pasal mak buat, nak tunggu isterinye buat hampeh...he..he...& aku pun lupe lah yg hubby ni x suke sngt mkn nasi impit itu yg die minta mak buatkan...kali ini aku kene ingat yg hubby suke ketupat palas ye!!!!
(he..he..br tahun ke2 raye same x ingat lah sayang..sorry!!!!)



KATE FIESYAH:
*dah mule keje ni bile lagi nak beraye umah saudare mare yg lain ar, dah lah sebelah arwah abah ramai, x pelah plan2 ye x, ade rezeki sampailah ye, x de tu minta ampun maaf lah*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

raya kedua kami


kenapa entry sebelum ni mcm tergantung hah? entah kesibukan aku melanda sekarang ini, nak buat blog pun tergopoh-gapah, ini pun aku buat kat umah...buka pc umah biase lah asyik nak kene connect je ape keje dah aku punye streamyx ni promblem je dari awal2 pakai...

ok lah aku sambung perjalanan aku utk raye kedua...

ikutkan hubby dah janji gan bapak nak g kubur dlm pkl 8.00am sebab kan ptg raye petame ujan, so nak pei lah raye kedua ni...aleh2 kami g pkl 10.00am sebabnye bangun lambat, itu pun cuaca nak ujan, renyai2...kakak pun dah antar sms ingatkan kitaorg yg dah janji ngan bapak nak g kubur...siap2 kami ber5 ke kubur di sg. kantan (aku, hubby, mak, bapak,kakak)...

pas g kubur, ingatkan nak berehat je kat umah, tapi mama fon ajak g umah mak angkat die di PJ Sek51a...set je lah dlm pkl 3.30pm kami g ke sane, keadaan time tu mendung...alhamdulilah sampai jugak kami di umah mak angkat mama...


ini lah die mak angkat mama...entah sape tah nama, aku paggil nenek je...sebelah tu cucunye...tombam kan!!! ade ke mcm aku kecik2...he..he...

MALAM
lepas isyak 8.30pm kawan hubby ajak g umah die, de wat mkn2 ckit...sedap isterinye masak biarpun meehoon goreng, diorg kategori pengantin baru lagi lah kawen bln 7 lepas...x ambik gambo pun sedap no mkn sampai x ingat nak begambo...

pkl 9.30pm lak, g umah makjang & pakjang hubby di Bandar Baru Bangi Jln6...makjang ni adik mak satu2 nye ade kat cni, tapi jarang nak jumpe masing2 cbuk dengan urusan masing2 nak jumpe pun time anak2 nak bawak...umah makjang pun mkn mehoon goreng...
g sane meehoon goreng, blk umah pun meehoon goreng...hu!hu! naik muak lak, tapi bende tu yg senang nak buat...selain diorg tu dah muak nak mkn ketupat, lomang, nasi impit...
ni pun jadi lah ye...


SEKIAN RAYE KE2 KAMI...






KATE FIESYAH:

*hubby dah demam tu, kene ujan agaknye cian die, dah lah minggu ni keje ptg lak...mkn ubat ye sayang semoga chat cepat leh g raye lagi*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

: raya petama (PART II) :

memandangkan org tua kami duduk 1 daerah & 1 pekan, sebelah petangnye kami dah balik umah mak & ayah hubby di sg.kantan...adilkan...
ikutkan nak tunggu adik arwah abah dari sendayan nak dtg tapi x dtg jugak, bapak hubby pulak dah call nak g kubur, so terpaksa lah kami blk ke sg. kantan...

banyak benarnye gambo nak letak p takut de plak kate kemaruk lak...he..he..
kami sampai je terus memohon ampun & maaf, dose-dose yg terkumpul harap dimaafkan....hu..huuu...cedihhh oooooo...


ingat kan dah bermaafan nak ke kubur tapi hujan, x jadi lah nak pegi...
duduk umah pelahap masakan mak, mak masak ketupat palas (feberet hubby), rendang daging, lomang, ayam masak merah...kiuh&muih...

ni lah sebahagian keluarge hubby....
nape muke aku x nampak...huuu..huuu..

dah ujan berenti, mak ajak g umah jiran sebelah, makan lah pulak laksa, panas-panas sedapnyeeeeeee.....alhamdulilah kenyang perut...

tibe mlm bapak ajak g umah kawan die kat area taman itu jugak, 1 jln dah dengan jln umah aku...he..he...mcm biaselah lauk pauk yg dihidangkan...






KATE FIESYAH:
*1 minggu ni aku mkn jelah, ari tu puase bkn main sok g dpt turun 4kg, sekarang x tau lah betambah2 lagi kut*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- raya pertama (PART I) -:

SELAMAT HARI RAYA DARI KAMI BER2

tahun ni raye kedua kami beraye sebagai suami isteri...
seperti tahun lepas, mlm raye memang dah blk ke kampung halaman...he..he...ke umah aku le...jauh lah sangat 15 minit je...hooo...hoooo...memandangkan kami ni org2 sungai...sorg sg.chua & sorg sg.kantan...dlm 1 ari dpt kami beraye kedua2 umah...macam mane dah jodoh...

seperti korang2 jugak selepas diorg blk smbyg raye, kami semua bermaaf2an...memohon seribu keampunan....selepas itu menjamah makanan yg dihidang...yummyyy...

inilah family aku kecik aje cume kami 5 beranak...ape pun kami happy....

sebelum kami kunjung mengunjung rumah saudara mare, kami menziarahi ke kubur arwah abah di Kampung Sungai Ramal Dalam...biasenye raye petame kami akan raye di rumah atok saudare aku (atok mok) satu2nye adik nenek lelaki yg ade...


inilah atok & nenek aku...serta pakcik & makcik mude...

sebahagian dari kami sekeluarga sebelah arwah abah...






KATE FIESYAH:
*selamat kembali bertugas pade semua*




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- salam aidilfitri -:

CouplesSALAM SAYANG DARI KAMI BE2 SAUFIE & AISYAH (FIESYAH)

DIKESEMPATAN INI KAMI BE2 INGIN MEGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN

MOHON MAAF DARI KAMI BE2 JIKA ADA TERLANJUR KATE DI ATAS CATATAN SELAMA INI KEPADA ANDA SEMUA


IKHLAS DARI KAMI:


BERHATI-HATI DIJALAN RAYA

Mechanical Bull

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- kewajipan -:

hu!hu!hu!....kite ni dah berpuasa 28 hari kan!, alhamdulillah...
x lame lagi Bulan Ramadhan akan berlabuh & Bulan Syawal akan menyinar setelah kite sebulan berpuasa...sebelum itu, aku ingin ingatkan pade anda2 sume wahai muslimin & muslimah diwajibkan mengeluarkan zakat fitrah...

sesungguhnye wajib & sudah tertulis dlm Rukun Islam (5) perkara:-

megucap dua kalimah syahada
sembahyang lima (5) waktu
berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan
menunaikan haji (bagi yg mampu)
menunaikan zakat



kemudian Sabda Rasulullah S.A.W pula:-

” Zakat fitrah sebagai pembersih bagi orang yang berpuasa dari perbuatan sia-sia, dan dari perkataan buruk dan sebagai pemberian makanan kepada orang miskin. Maka barangsiapa mengeluarkan sebelum solat aidilfitri (sembahyang hari raya puasa) maka ia adalah zakat yang makbul (diterima) dan barangsiapa yang mengeluarkan sesudah solat aidilfitri, maka ia merupakan sedekah seperti sedekah-sedekah yang lain.”

selain itu, terdapat beberape keistimewaan dalam menunaikan zakat fitrah, antaranya:-
  1. Membersihkan diri daripada dosa-dosa
  2. Menyelamatkan diri daripada neraka dan siksaannya.
  3. Menjadikan puasa ramadhan itu diterima (makbul)
  4. Melayakkan diri untuk mendapat nikmat syurga.
  5. Keluar daripada kubur di dalam keadaan aman.
  6. Segala kebajikan ditahun itu diterima.
  7. Layak untuk mendapat syafaat Rasulullah SAW di hari kiamat.
  8. Dapat melalui ” Siratul Mustaqin ” seperti kilat.
  9. Diberatkan timbangan kebajikan dihari pembalasan nanti.
  10. Diselamatkan oleh Allah SWT namanya (pengeluar zakat fitrah) daripada senarai nama orang-orang yang mendapat kecelakaan.

perintah zakat fitrah itu mengandungi nilai-nilai hikmah kemanusiaan dan kemasyarakatan yang tinggi, antaranya ialah :

  1. Mengagihkan nikmat kesenangan, kemakmuran dan kekayaan itu kepada mereka yang kurang bernasib baik.
  2. Menanam perasaan bertanggungjawab, tolong-menolong dan bantu-membantu.
  3. Mengeratkan silatulrahim di antara mereka yang berada dengan mereka yang kurang bernasib baik.
  4. Mempamerkan konsep persaudaraan Islam yang sebenar.
  5. Menghilangkan jurang pemisah antara golongan yang berada dengan golongan yang kurang berada.
  6. Membuka jalan kepada golongan yang kurang bernasib baik dan tidak berada untuk bersama-sama meraikan hari raya aidilfitri.
  7. Membuktikan kesyukuran seseorang itu kepada Allah SWT dan lain-lain lagi.
jesturu itu, zakat ini merupakan kewajipan kite semu sebagai seorang muslim, menunaikanya dengan tidak mengharapkan apa2 balasan dari yang menerima.

SUDAHKAH ANDA MENUNAIKAN ZAKAT FITRAH PADA TAHUN INI (TAHUN 2009)?




KATE FIESYAH:
*same2 lah kite mengingatinye...& alhamdulillah hubby telah menjalankan kewajipan ini*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- die datang -:

Ahad lepas (14 September, 2009)....
die dtg...
nak jadikan cite, ari ahad aku tido umah mak...dlm tido2 diulit mimpi tu...
ade lah org g salam....yg aku ni mai2 lagi, mate pun payah nak bukak...ingatkan mimpi...tapi lame2 suare budak lak kuar merengek...mcm kenal suara itu budak...kejut hubby, rupenye die dengar jugak org g salam & suara budak merengek...huhuuuu....

sekali bukak pintu...
ingat same ini budak?
yeaaahhhhhh!!!!
amer syah dtg...
budak yg penah aku cite dulu...anak jiran yg penah mak mertua aku jage...
kurus dah die sekarang...
amer syah sekarang duduk kat Melaka, time ni dtg mak & ayahnye ade temujanji ngan org...alang2 dah dtg ke Kajang singah lah umah mak mertua aku ni...tapi mak x de...mak mertua aku g Johor utk kekah Dani...sian mak kan x dpt jumpe amer syah...

sekarang ni pun amer syah payah dah nak ambik gambo, dah lasak sangat2...kalo tidak tu die lah budak yg suke begambo...tengah lasak nak wat mcm ne, ye x?
aku pun geram dah sgt same ini budak, saje nak snap gambo amer syah nak tunjuk kat mak...p ini yg dapat...lihatlah, akak tolong megacah die suh padang kamere ...emmmmmm...harammm....


lihatlah perbezaan amer syah dulu & sekarang...kurus sangat kan?


tengok lah siap menjerit g bile suruh begambo....dah pandai mare org!!!


tengok ar tu!!!! degil sungguh lah....

akhirnye....




KATE FIESYAH:
*kak ina (mak amer syah) kate, si amer syah ni jarang dah mkn nasi, lebih suke mkn roti...lagi2 skrg ni bkn main lasak ...sebab tu kurus...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- shopping raye -:

sebelah mlm lak (13 September 2009, Sabtu)
lepas berbuke terus je g shopping raye..last2 minit
cari baju ..pilih ape yg ade je...memang dari awal nak beli baju raye kat gene martino...sebab kat ctu pilihan bajunye pun ok...lawo2 gak...tapi aku g ni kat pasaraye Giant, Prima Saujana saje..x delah nak g tempat lain dah maleh...
1 tempat cukup...
mane tau tahun depan ade rezeki raye bertige lak ke kan....he..he..insyallah...baru meriah ckit ye x...


ni je yg kami rembat... be2 lagi pun...
raye nanti lah ye tunjuk bajunye...






KATE FIESYAH:
*sume dah settel, cat umah dah, kiuh raye dah, duit raye dah, langsir dah, cume tunggu hari yg dinanti saje...ye..ye...nak raye...x sabo rasenye nak raye umah sendiri tahun ni...huuuu...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- cerita sabtu lepas -:

boring sungguh lah aku ni, orang lain cbuk pi cni pi sane untuk persiapan raye aku ngan sebahagian kakitangan JPPel yg lain terpaksa lak g bengkel selama 2 hari 13 September & 14 September 2009...nasib lah x jauh cume di Metro Inn, Kajang...he..he...x sampai 15 minit pun dari umah aku...tu yg sok tu...

Ari petame kat bengkel bkn main gantuk g aku kat dlm bilik yg berhawa dingin...sape lah suh buat time2 puase ni..dah lah x leh nak mkn, hu..hu...
sabor2 mau lah aku terlelap 2 minit...segar ckit...he..he...

korang mesti nak tau kan bengkel ape yg aku kene & terpakse pergi
(mcm x ikhlas je)...he...he...

Bengkel Kesedaran ISO 9001:2008 Dan Semakan Dokumen JPPel

Penerangan ISO 9001:2008 Oleh
Encik Bakri Jali
dari
Jabatan Perkhidmatan Kualiti SIRIM Berhad


snap gambo sorang2...(time ni rehat...)


sebahagian dari mereka yg lain suke dok belakang...mcm aku..he..he...


ni plak kak wan...& kak ina (s/u pade ketua unit kebajikan)...lawo kan diorg ni suke melaram...i like...

ni kak pauziah ngan aku...ari sabtu lepas tu ari jadi kak gee...
so aku ucapkan
SELAMAT HARI LAHIR KE- 48TAHUN
SEMOGA PANJANG UMUR MURAH REZEKI
AMIN....





KATE FIESYAH:
*hari ke dua aku x pergi menghadiri bengkel sebab-sebab yg tidak mengizinkan & keadaan yg darurat...hu!hu!...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- puasa -:

semalam dpt ar jelajah umah member2...cuci2 mate ngah mate mengantuk ni, jln2 umah
http://busyuklovesayang.blogspot.com/ tentang tag ni....

5 perkara yang anda suke tentang bulan puasa?

- sebab pose lah

- jadikan aku org yg sabar
(sabar melayan kerenah budak students kat tempat keje ni hah! yg mcm2 kerenah...)


- terawih beramai2
(time ni dpt g masjid...kalo ari biase ade ke nak g masjid...)

- doa
(banyak sngt dose2 aku..)


- bulan yang mulia
(kedatanganmu dinanti & pemergianmu ditanggisi)

5 perkare yang best mase bulan puasa?

- boleh diet
(ho!ho! mase ni dah turun 4 kg...emmmm...pas ni? he..he..)


- buke puase ngan family
(leh gilir2 g umah saudare yg lain...time ni lah nak berkumpul)

- boleh main bunge api
(he..he..kecik2 dulu bleh lah ek!)


- g pasar ramadhan
(macam2 ade...tapi ingat jangan membazir)

- leh pasang pelita & lampu lim lap
(cantek nampak kan...tapi umah aku x pasang pun hukkkhhh!!!)

5 jenis makanan/minuman yang wajib ada mase buka puase?

- kurma
(wajib)

- air nescafe
(wajib untuk hubby)

- kuih muih
(kuih bakar, kuih pelite & popia goreng...kesukaan kami)

- lauk yang berkuah
(x kisah ape saje asal pedas)

- nasi
(mestilah wajib ye x?)

5 perkara yang wajib anda lakukan sebelum berpuasa?

- bahan2 utk masak
(x de bahan nak masak pe ye x?)

- pikir nak masak pe mase sahur
(x delah kelam kelibut nanti...)

- set fon alam
( skrg ni stay 3 alam kami..he..he..)

- kejut hubby bangun
( stay lagi 3 kali kene kejut...heee..he...)

- makan kurma 3 biji
(alhamdulilah cergas di siang hari)

5 cerita best/ x best puasa anda?

-puasa tahun 2007
(pemergian arwah abah untuk tahun petame...sedih..ooooo)

- puase tahun 2008
(puase tahun petame ngan hubby...suke sangat2)

- sedihnye aku tahun ni buke puase ari kerja sorang2..hukkk.hukkk!!!
(hubby keje menjage keamanan pasar ramadhan sekitar PJ...)

- tukor2 pandangan/ cerite masakkan..
(kalo x tu x tau nak masak ape dah ialah ari2 masak..ye x?)

- dapat berbuke puase ngan family di luar
(tahun ni x kesempatan lagi)

5 orang yang terpaksa bocorkan rahsia puasa diaorang?

- buatlah sape yang sudi-





KATE FIESYAH:
* dah 22 hari rupenye kite berpuase...pas ni raye...yeaaa...yeaaa...raye...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- moto baru hubby -:

org sekarang cbuk tukar itu, tukar ini nak raye tapi hubby tukor beli moto....ishhhkkk...besor sungguh lah keinginannye ni...
he...he.... x delah benarnye moto ni dah 3 minggu kuar cume aku je x update kat blog ni...
jadi dari tergantung je cite nak beli moto...ni hah!...kuar dah pun...

sekarang ni save ar ckit semenjak pki moto kalo tidak tu, tiap2 ari kuar duit bayor tol dari Kajang ke Petaling Jaye...mau ditotel sume selame sebulan leh bayor bil api & air...


(aku pun dah lame x bawak moto semenjak tau bawak kete)





KATE FIESYAH:
*aku lah rempit sejati skrg ni..he..he..*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- rezeki bulan ramadhan -:

cuti ari Isnin (07 September 2009) sempena Nuzul Al-Quran
aku ngan family telah pergi ke Seremban untuk menjalankan kewajipan kami sebagai pewaris ABAS BIN IBRAHIM (arwah abah) ke
AMANAH RAYA...


(AMANAH RAYA dikawasan wisma persekutuan, seremban telah bertukar ke Seremban 2)

alhamdulilah segala urusan dengan amanah raye telah selesai & segala hak telah dituntut...bkn niat untuk megejar harta kekayaan tapi tuntutan terhadap sebahagian harta arwah datuk (IBRAHIM) yg telah dibahagikan same rate terhadap anak-anaknye termasuk nama arwah abah yg tesenarai...

cek yg diterima atas name masing2 mengikut farait...alhamdulilah..



KATE FIESYAH:

*syukur kami sekeluarge telah menjalankan amanah yang sepatutnya terhadap si mati*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- kuih raye :-

kuih raye dah sampi..yeaaaaaaaa...he..he..
bkn banyak pun aku order...
cume ini aje...
biskut marble kek & dodol...(dodol ni kategori kuih raye ke?)
cukup ke?
jadilah ye...


pas ni tinggal kerepek lak, adelah 2 @ 3 jenis kerepek nanti aku beli...
fikir2, nak ke wat popia goreng hah!!!




KATE FIESYAH:
*sabtu & ahad ni dah janji ngan hubby nak g shopping raye....aduhaiiii kene lak g bengkel 2 ari...sabor jelah...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:- temuduga :-


menghadiri temuduga di Bilik Mesyuarat Akademik,
Aras 4, Bangunan Canselori, UKM
pada 08 September 2009

doakan supaye aku dapat jawatan ini daripade kontrak ke tetap ye!!!...AMIN....





KATE FIESYAH:
*keadaan kelam kabut skrg ni banyak keje yang perlu disettelkan*....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: untuk hubby ::

sebelah mlm...selepas habis megemas selepas cat umah...
detik 12.ooam tanggal 01 september 2009
aku lak yg bedebar2
aku de wat ckit suprise pade hubby
x delah suprise mane pun cume beli kek je...kek yg ku sorok hampir 12jam dlm peti ais...
doa2 aku supaye hubby x nampak kek tu...

tepat je pkl 12, aku lah penyanyi yg paling sengau...
HAPPY BEFDAY TO U....
HAPPY BEFDAY TO U...
MAKAN UBI KAYU....

he.heeee....


wakahhhh!!! suprise ku yg menjadi utk hubby...
HUBBY: TIME KASIH AYANG....(suke aku)
AYANG: ALAH NI JE YG DAPAT AYANG BAGI...
HUBBY: X APE ASAL INGAT SUDAH...MANE H
ADIAH ABANG?... (sabor je lah)



riaksi hubby time potong kek (muke penat pas cat umah)


nikmatnya....yummmyyyyy!!!


time kasih utk sumenye...






KATE FIESYAH:
*tahun ni kite sambut besday masing2 berdua...insayllah thn depan kite bertige lak ke...insyalla...*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rabu, 30 September 2009

Lepas Gian Lah Tu

Dicatat oleh FIESYAH di 10:12 PG
hu..hu...tajuk aku maut gitu...
bkn lepas gian ape...hubby aku inilah mase time puase ari tu biaselah budak2 main mercun, berdentum dentam sane sini, ialah umah aku depan padang x leh nak lari kemana2, mau tido pun terkejut2 kitaorg dibuatnye...sabor jelah budak2 ni...

dialog suami isteri:

hubby: kite wat dajal nak?
ayang : wat pe? (bengong ikut je)
hubby: abg nak wat repotlah?
ayang : report pe? (terpinga2)
hubby: report polis pasal budak main mercun...he..he...wakkhakkkhaaa...
ayang : aleh ayang tau benarnye?
hubby: ape?
ayang : benarnye abg nak main mercun kan! ckp je lah...he..he...
hubby: (mule cite) dulu abg main huhhhh!!! lagi kuat....
ayang : ye lah tu? abg jelous x dpt nak main mercun bab dah besor...Tongue Out 1
x baik ar yang, dulu abg main mercun diorg x kaco pun...
hubby: memang ar dulu diorg x lahir g mane nak report, pe dah...
ayang : (dlm ati...nak gak menang tu)....sabor je lah...


jadinye hajat hubby tertunai gak, bile si Kamelia bawakan mercun blk kajang (mane dpt dah)...tengok ar aksi2 yg sempat aku rakam...


siap tunduk g nak nyala api

tunjuk skill berani mati...

time ni aku dah lari masuk dlm umah takut pape jadi, mengucap2 aku...
sabor jelah, si Kamelia tu lagi suke ar pakciknye melayan...
pade adik2 diluar sane mohon jangan jadi begini jari tagan putus sape nak jawab, x beraye lah nanti...sekian nasihat hari ini...he..he...




KATE FIESYAH:
*sekarang ni mcm dah x seronok time puase2, dulu meriah ngan lampu liplapnye, pelite, budak2 main bunga api & mercun...sekarang nak nampak kemeriahan tu pun x de masuk kampung pun dah x mcm dulu...sunyi je*

Tayang Gambar Lagi (3 Syawal)

Dicatat oleh FIESYAH di 9:12 PG
hari raye ke-3 aku x kemana-mana pun duduk umah, boring dah sangat2 fon mama mane tau nak kemana-mane ke, x ade jugak, ok lah...dlm tengahari anak buah hubby fon si Kamelia katenye ade kat umah mak (mak mertua), so g lah umah mak, duk sane sampai mkn tengahari sekali besame...si Kamelia ini baru blk beraye ke Kajang, sblm tu beraye sebelah mamanye di Muar, Johor...

tibe mlm, sume ade kecuali, biras (no.1 )& anak2nye & family abg.chik (abg iparku no.2) bapak ajak begambo, balik umah tukar baju, pakai baju raye, bukan main sakan aku gosok baju mlm2 tu semate2 nak begambo...he..he...baru ade feel nak begambo ye x...

keluarga besar hubby (ini baru sebahagian)

family hubby terdiri daripada 9 org termasuk mak & bapak
hubby anak ke 5 dari 7 beradik... 5lelaki & 2perempuan

mari aku perkenalkan


ini otainye...he..he...mak & bapak


adik beradik hubby kesemua kecuali no. 2 yg mase ni masih di kampung isterinye di Terengganu & no.3 telah kembali keramatullah (al-fatihah)

sah2 korang mesti nak tau kan adik beradik hubby ni lebih teperinci...


ini yg sulong

cian abg ipar aku ni raye sorang2, isteri & anaknye raye ke kampung, tinggallah die & anaknye si ika....tergelak kitaorg nak panggil begambar lawok sekejap cian si duda ni...he..he..


ini family abg iparku no.4 bersame-same isterinye & anak2...si kecik pompuan tu Kamelia


ini aku & hubby...hot couple gitu...he..he...


ini plak kakak & adik iparku yg bongsu...


anak2 buah aku, ini baru 3 org...kesemua anak buah aku ade 11org...huuuuuu...ramai tu...bile lah nak tambah lagi ye..he..he..

ekkk....si tomey, ini anak buah aku yg paling kecik takat ini lah...namanye Dhani (6bln)...
comey x?

ok lah, banyak lak aku tepek gambo...mau benarnye sume gambo nak letak takut x muat forum lak...he..he..





KATE FIESYAH:
*mlm tadi aku beraye ke umah abg ipar ku no.2, die buat mkn2 ckit utk adik beradik, kenyang perut x yah masak...wakhaahaaa...*

Selasa, 29 September 2009

Menu Raya

Dicatat oleh FIESYAH di 9:26 PG
pilihan ditanggan anda, aku lupa lah plak nak update menu utame umah aku ni...kalo korg nak tau umah aku memang x sah kalo setiap tahun raye x buat nasi dagang...menu ni kira wajib ar raye petame tu, kalo x buat rase x lengkap je raye kami...

saudare mare sebelah arwah abah & mama & family hubby & jiran & kenalan yg rapat memang dah tau dah yg menu kami ni ape tiap kali raye...kadang itu aku pikir diorg ni x muak ke? he..he..p sekali dtg ramai katenye sodapppppp....siape masak...mama lah..he..he...nak aku masak x de do, tukang kupas2, potong2 bleh ar...x katam g beb!!!!

ape yg specialnye tahun ni, mama masak rendang rusa, kebiasaanye daging...nak rase kelainan katenye...mule2 itu cube tu rase takut, bile dah try jgn ckp ar sedapnye hingga menjilat jari...

inilah hidangan kami:-

nasi dagang


lauk pauk

YANG LAIN:

lemang


ketupat palas

lemang tu aku beli ngan jiran sebelah, die memang jual lemang tiap kali bln pose & raye...
ketupas palas itu plak pemberian dari mak mertuaku & mak dik (kakak mama)...ketupat palas ni feberet hubby itu pasal mak buat, nak tunggu isterinye buat hampeh...he..he...& aku pun lupe lah yg hubby ni x suke sngt mkn nasi impit itu yg die minta mak buatkan...kali ini aku kene ingat yg hubby suke ketupat palas ye!!!!
(he..he..br tahun ke2 raye same x ingat lah sayang..sorry!!!!)



KATE FIESYAH:
*dah mule keje ni bile lagi nak beraye umah saudare mare yg lain ar, dah lah sebelah arwah abah ramai, x pelah plan2 ye x, ade rezeki sampailah ye, x de tu minta ampun maaf lah*

raya kedua kami

Dicatat oleh FIESYAH di 12:53 PG

kenapa entry sebelum ni mcm tergantung hah? entah kesibukan aku melanda sekarang ini, nak buat blog pun tergopoh-gapah, ini pun aku buat kat umah...buka pc umah biase lah asyik nak kene connect je ape keje dah aku punye streamyx ni promblem je dari awal2 pakai...

ok lah aku sambung perjalanan aku utk raye kedua...

ikutkan hubby dah janji gan bapak nak g kubur dlm pkl 8.00am sebab kan ptg raye petame ujan, so nak pei lah raye kedua ni...aleh2 kami g pkl 10.00am sebabnye bangun lambat, itu pun cuaca nak ujan, renyai2...kakak pun dah antar sms ingatkan kitaorg yg dah janji ngan bapak nak g kubur...siap2 kami ber5 ke kubur di sg. kantan (aku, hubby, mak, bapak,kakak)...

pas g kubur, ingatkan nak berehat je kat umah, tapi mama fon ajak g umah mak angkat die di PJ Sek51a...set je lah dlm pkl 3.30pm kami g ke sane, keadaan time tu mendung...alhamdulilah sampai jugak kami di umah mak angkat mama...


ini lah die mak angkat mama...entah sape tah nama, aku paggil nenek je...sebelah tu cucunye...tombam kan!!! ade ke mcm aku kecik2...he..he...

MALAM
lepas isyak 8.30pm kawan hubby ajak g umah die, de wat mkn2 ckit...sedap isterinye masak biarpun meehoon goreng, diorg kategori pengantin baru lagi lah kawen bln 7 lepas...x ambik gambo pun sedap no mkn sampai x ingat nak begambo...

pkl 9.30pm lak, g umah makjang & pakjang hubby di Bandar Baru Bangi Jln6...makjang ni adik mak satu2 nye ade kat cni, tapi jarang nak jumpe masing2 cbuk dengan urusan masing2 nak jumpe pun time anak2 nak bawak...umah makjang pun mkn mehoon goreng...
g sane meehoon goreng, blk umah pun meehoon goreng...hu!hu! naik muak lak, tapi bende tu yg senang nak buat...selain diorg tu dah muak nak mkn ketupat, lomang, nasi impit...
ni pun jadi lah ye...


SEKIAN RAYE KE2 KAMI...






KATE FIESYAH:

*hubby dah demam tu, kene ujan agaknye cian die, dah lah minggu ni keje ptg lak...mkn ubat ye sayang semoga chat cepat leh g raye lagi*

Isnin, 28 September 2009

: raya petama (PART II) :

Dicatat oleh FIESYAH di 3:12 PTG
memandangkan org tua kami duduk 1 daerah & 1 pekan, sebelah petangnye kami dah balik umah mak & ayah hubby di sg.kantan...adilkan...
ikutkan nak tunggu adik arwah abah dari sendayan nak dtg tapi x dtg jugak, bapak hubby pulak dah call nak g kubur, so terpaksa lah kami blk ke sg. kantan...

banyak benarnye gambo nak letak p takut de plak kate kemaruk lak...he..he..
kami sampai je terus memohon ampun & maaf, dose-dose yg terkumpul harap dimaafkan....hu..huuu...cedihhh oooooo...


ingat kan dah bermaafan nak ke kubur tapi hujan, x jadi lah nak pegi...
duduk umah pelahap masakan mak, mak masak ketupat palas (feberet hubby), rendang daging, lomang, ayam masak merah...kiuh&muih...

ni lah sebahagian keluarge hubby....
nape muke aku x nampak...huuu..huuu..

dah ujan berenti, mak ajak g umah jiran sebelah, makan lah pulak laksa, panas-panas sedapnyeeeeeee.....alhamdulilah kenyang perut...

tibe mlm bapak ajak g umah kawan die kat area taman itu jugak, 1 jln dah dengan jln umah aku...he..he...mcm biaselah lauk pauk yg dihidangkan...






KATE FIESYAH:
*1 minggu ni aku mkn jelah, ari tu puase bkn main sok g dpt turun 4kg, sekarang x tau lah betambah2 lagi kut*

:- raya pertama (PART I) -:

Dicatat oleh FIESYAH di 1:08 PG
SELAMAT HARI RAYA DARI KAMI BER2

tahun ni raye kedua kami beraye sebagai suami isteri...
seperti tahun lepas, mlm raye memang dah blk ke kampung halaman...he..he...ke umah aku le...jauh lah sangat 15 minit je...hooo...hoooo...memandangkan kami ni org2 sungai...sorg sg.chua & sorg sg.kantan...dlm 1 ari dpt kami beraye kedua2 umah...macam mane dah jodoh...

seperti korang2 jugak selepas diorg blk smbyg raye, kami semua bermaaf2an...memohon seribu keampunan....selepas itu menjamah makanan yg dihidang...yummyyy...

inilah family aku kecik aje cume kami 5 beranak...ape pun kami happy....

sebelum kami kunjung mengunjung rumah saudara mare, kami menziarahi ke kubur arwah abah di Kampung Sungai Ramal Dalam...biasenye raye petame kami akan raye di rumah atok saudare aku (atok mok) satu2nye adik nenek lelaki yg ade...


inilah atok & nenek aku...serta pakcik & makcik mude...

sebahagian dari kami sekeluarga sebelah arwah abah...






KATE FIESYAH:
*selamat kembali bertugas pade semua*




Jumaat, 18 September 2009

:- salam aidilfitri -:

Dicatat oleh FIESYAH di 10:08 PG
CouplesSALAM SAYANG DARI KAMI BE2 SAUFIE & AISYAH (FIESYAH)

DIKESEMPATAN INI KAMI BE2 INGIN MEGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN

MOHON MAAF DARI KAMI BE2 JIKA ADA TERLANJUR KATE DI ATAS CATATAN SELAMA INI KEPADA ANDA SEMUA


IKHLAS DARI KAMI:


BERHATI-HATI DIJALAN RAYA

Mechanical Bull

Khamis, 17 September 2009

:- kewajipan -:

Dicatat oleh FIESYAH di 9:27 PG
hu!hu!hu!....kite ni dah berpuasa 28 hari kan!, alhamdulillah...
x lame lagi Bulan Ramadhan akan berlabuh & Bulan Syawal akan menyinar setelah kite sebulan berpuasa...sebelum itu, aku ingin ingatkan pade anda2 sume wahai muslimin & muslimah diwajibkan mengeluarkan zakat fitrah...

sesungguhnye wajib & sudah tertulis dlm Rukun Islam (5) perkara:-

megucap dua kalimah syahada
sembahyang lima (5) waktu
berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan
menunaikan haji (bagi yg mampu)
menunaikan zakat



kemudian Sabda Rasulullah S.A.W pula:-

” Zakat fitrah sebagai pembersih bagi orang yang berpuasa dari perbuatan sia-sia, dan dari perkataan buruk dan sebagai pemberian makanan kepada orang miskin. Maka barangsiapa mengeluarkan sebelum solat aidilfitri (sembahyang hari raya puasa) maka ia adalah zakat yang makbul (diterima) dan barangsiapa yang mengeluarkan sesudah solat aidilfitri, maka ia merupakan sedekah seperti sedekah-sedekah yang lain.”

selain itu, terdapat beberape keistimewaan dalam menunaikan zakat fitrah, antaranya:-
  1. Membersihkan diri daripada dosa-dosa
  2. Menyelamatkan diri daripada neraka dan siksaannya.
  3. Menjadikan puasa ramadhan itu diterima (makbul)
  4. Melayakkan diri untuk mendapat nikmat syurga.
  5. Keluar daripada kubur di dalam keadaan aman.
  6. Segala kebajikan ditahun itu diterima.
  7. Layak untuk mendapat syafaat Rasulullah SAW di hari kiamat.
  8. Dapat melalui ” Siratul Mustaqin ” seperti kilat.
  9. Diberatkan timbangan kebajikan dihari pembalasan nanti.
  10. Diselamatkan oleh Allah SWT namanya (pengeluar zakat fitrah) daripada senarai nama orang-orang yang mendapat kecelakaan.

perintah zakat fitrah itu mengandungi nilai-nilai hikmah kemanusiaan dan kemasyarakatan yang tinggi, antaranya ialah :

  1. Mengagihkan nikmat kesenangan, kemakmuran dan kekayaan itu kepada mereka yang kurang bernasib baik.
  2. Menanam perasaan bertanggungjawab, tolong-menolong dan bantu-membantu.
  3. Mengeratkan silatulrahim di antara mereka yang berada dengan mereka yang kurang bernasib baik.
  4. Mempamerkan konsep persaudaraan Islam yang sebenar.
  5. Menghilangkan jurang pemisah antara golongan yang berada dengan golongan yang kurang berada.
  6. Membuka jalan kepada golongan yang kurang bernasib baik dan tidak berada untuk bersama-sama meraikan hari raya aidilfitri.
  7. Membuktikan kesyukuran seseorang itu kepada Allah SWT dan lain-lain lagi.
jesturu itu, zakat ini merupakan kewajipan kite semu sebagai seorang muslim, menunaikanya dengan tidak mengharapkan apa2 balasan dari yang menerima.

SUDAHKAH ANDA MENUNAIKAN ZAKAT FITRAH PADA TAHUN INI (TAHUN 2009)?




KATE FIESYAH:
*same2 lah kite mengingatinye...& alhamdulillah hubby telah menjalankan kewajipan ini*

:- die datang -:

Dicatat oleh FIESYAH di 5:51 PG
Ahad lepas (14 September, 2009)....
die dtg...
nak jadikan cite, ari ahad aku tido umah mak...dlm tido2 diulit mimpi tu...
ade lah org g salam....yg aku ni mai2 lagi, mate pun payah nak bukak...ingatkan mimpi...tapi lame2 suare budak lak kuar merengek...mcm kenal suara itu budak...kejut hubby, rupenye die dengar jugak org g salam & suara budak merengek...huhuuuu....

sekali bukak pintu...
ingat same ini budak?
yeaaahhhhhh!!!!
amer syah dtg...
budak yg penah aku cite dulu...anak jiran yg penah mak mertua aku jage...
kurus dah die sekarang...
amer syah sekarang duduk kat Melaka, time ni dtg mak & ayahnye ade temujanji ngan org...alang2 dah dtg ke Kajang singah lah umah mak mertua aku ni...tapi mak x de...mak mertua aku g Johor utk kekah Dani...sian mak kan x dpt jumpe amer syah...

sekarang ni pun amer syah payah dah nak ambik gambo, dah lasak sangat2...kalo tidak tu die lah budak yg suke begambo...tengah lasak nak wat mcm ne, ye x?
aku pun geram dah sgt same ini budak, saje nak snap gambo amer syah nak tunjuk kat mak...p ini yg dapat...lihatlah, akak tolong megacah die suh padang kamere ...emmmmmm...harammm....


lihatlah perbezaan amer syah dulu & sekarang...kurus sangat kan?


tengok lah siap menjerit g bile suruh begambo....dah pandai mare org!!!


tengok ar tu!!!! degil sungguh lah....

akhirnye....




KATE FIESYAH:
*kak ina (mak amer syah) kate, si amer syah ni jarang dah mkn nasi, lebih suke mkn roti...lagi2 skrg ni bkn main lasak ...sebab tu kurus...*

Rabu, 16 September 2009

:- shopping raye -:

Dicatat oleh FIESYAH di 1:22 PTG
sebelah mlm lak (13 September 2009, Sabtu)
lepas berbuke terus je g shopping raye..last2 minit
cari baju ..pilih ape yg ade je...memang dari awal nak beli baju raye kat gene martino...sebab kat ctu pilihan bajunye pun ok...lawo2 gak...tapi aku g ni kat pasaraye Giant, Prima Saujana saje..x delah nak g tempat lain dah maleh...
1 tempat cukup...
mane tau tahun depan ade rezeki raye bertige lak ke kan....he..he..insyallah...baru meriah ckit ye x...


ni je yg kami rembat... be2 lagi pun...
raye nanti lah ye tunjuk bajunye...






KATE FIESYAH:
*sume dah settel, cat umah dah, kiuh raye dah, duit raye dah, langsir dah, cume tunggu hari yg dinanti saje...ye..ye...nak raye...x sabo rasenye nak raye umah sendiri tahun ni...huuuu...*

:- cerita sabtu lepas -:

Dicatat oleh FIESYAH di 10:33 PG
boring sungguh lah aku ni, orang lain cbuk pi cni pi sane untuk persiapan raye aku ngan sebahagian kakitangan JPPel yg lain terpaksa lak g bengkel selama 2 hari 13 September & 14 September 2009...nasib lah x jauh cume di Metro Inn, Kajang...he..he...x sampai 15 minit pun dari umah aku...tu yg sok tu...

Ari petame kat bengkel bkn main gantuk g aku kat dlm bilik yg berhawa dingin...sape lah suh buat time2 puase ni..dah lah x leh nak mkn, hu..hu...
sabor2 mau lah aku terlelap 2 minit...segar ckit...he..he...

korang mesti nak tau kan bengkel ape yg aku kene & terpakse pergi
(mcm x ikhlas je)...he...he...

Bengkel Kesedaran ISO 9001:2008 Dan Semakan Dokumen JPPel

Penerangan ISO 9001:2008 Oleh
Encik Bakri Jali
dari
Jabatan Perkhidmatan Kualiti SIRIM Berhad


snap gambo sorang2...(time ni rehat...)


sebahagian dari mereka yg lain suke dok belakang...mcm aku..he..he...


ni plak kak wan...& kak ina (s/u pade ketua unit kebajikan)...lawo kan diorg ni suke melaram...i like...

ni kak pauziah ngan aku...ari sabtu lepas tu ari jadi kak gee...
so aku ucapkan
SELAMAT HARI LAHIR KE- 48TAHUN
SEMOGA PANJANG UMUR MURAH REZEKI
AMIN....





KATE FIESYAH:
*hari ke dua aku x pergi menghadiri bengkel sebab-sebab yg tidak mengizinkan & keadaan yg darurat...hu!hu!...*

Jumaat, 11 September 2009

:- puasa -:

Dicatat oleh FIESYAH di 9:20 PG
semalam dpt ar jelajah umah member2...cuci2 mate ngah mate mengantuk ni, jln2 umah
http://busyuklovesayang.blogspot.com/ tentang tag ni....

5 perkara yang anda suke tentang bulan puasa?

- sebab pose lah

- jadikan aku org yg sabar
(sabar melayan kerenah budak students kat tempat keje ni hah! yg mcm2 kerenah...)


- terawih beramai2
(time ni dpt g masjid...kalo ari biase ade ke nak g masjid...)

- doa
(banyak sngt dose2 aku..)


- bulan yang mulia
(kedatanganmu dinanti & pemergianmu ditanggisi)

5 perkare yang best mase bulan puasa?

- boleh diet
(ho!ho! mase ni dah turun 4 kg...emmmm...pas ni? he..he..)


- buke puase ngan family
(leh gilir2 g umah saudare yg lain...time ni lah nak berkumpul)

- boleh main bunge api
(he..he..kecik2 dulu bleh lah ek!)


- g pasar ramadhan
(macam2 ade...tapi ingat jangan membazir)

- leh pasang pelita & lampu lim lap
(cantek nampak kan...tapi umah aku x pasang pun hukkkhhh!!!)

5 jenis makanan/minuman yang wajib ada mase buka puase?

- kurma
(wajib)

- air nescafe
(wajib untuk hubby)

- kuih muih
(kuih bakar, kuih pelite & popia goreng...kesukaan kami)

- lauk yang berkuah
(x kisah ape saje asal pedas)

- nasi
(mestilah wajib ye x?)

5 perkara yang wajib anda lakukan sebelum berpuasa?

- bahan2 utk masak
(x de bahan nak masak pe ye x?)

- pikir nak masak pe mase sahur
(x delah kelam kelibut nanti...)

- set fon alam
( skrg ni stay 3 alam kami..he..he..)

- kejut hubby bangun
( stay lagi 3 kali kene kejut...heee..he...)

- makan kurma 3 biji
(alhamdulilah cergas di siang hari)

5 cerita best/ x best puasa anda?

-puasa tahun 2007
(pemergian arwah abah untuk tahun petame...sedih..ooooo)

- puase tahun 2008
(puase tahun petame ngan hubby...suke sangat2)

- sedihnye aku tahun ni buke puase ari kerja sorang2..hukkk.hukkk!!!
(hubby keje menjage keamanan pasar ramadhan sekitar PJ...)

- tukor2 pandangan/ cerite masakkan..
(kalo x tu x tau nak masak ape dah ialah ari2 masak..ye x?)

- dapat berbuke puase ngan family di luar
(tahun ni x kesempatan lagi)

5 orang yang terpaksa bocorkan rahsia puasa diaorang?

- buatlah sape yang sudi-





KATE FIESYAH:
* dah 22 hari rupenye kite berpuase...pas ni raye...yeaaa...yeaaa...raye...*

Khamis, 10 September 2009

:- moto baru hubby -:

Dicatat oleh FIESYAH di 2:03 PTG
org sekarang cbuk tukar itu, tukar ini nak raye tapi hubby tukor beli moto....ishhhkkk...besor sungguh lah keinginannye ni...
he...he.... x delah benarnye moto ni dah 3 minggu kuar cume aku je x update kat blog ni...
jadi dari tergantung je cite nak beli moto...ni hah!...kuar dah pun...

sekarang ni save ar ckit semenjak pki moto kalo tidak tu, tiap2 ari kuar duit bayor tol dari Kajang ke Petaling Jaye...mau ditotel sume selame sebulan leh bayor bil api & air...


(aku pun dah lame x bawak moto semenjak tau bawak kete)





KATE FIESYAH:
*aku lah rempit sejati skrg ni..he..he..*

:- rezeki bulan ramadhan -:

Dicatat oleh FIESYAH di 12:13 PG
cuti ari Isnin (07 September 2009) sempena Nuzul Al-Quran
aku ngan family telah pergi ke Seremban untuk menjalankan kewajipan kami sebagai pewaris ABAS BIN IBRAHIM (arwah abah) ke
AMANAH RAYA...


(AMANAH RAYA dikawasan wisma persekutuan, seremban telah bertukar ke Seremban 2)

alhamdulilah segala urusan dengan amanah raye telah selesai & segala hak telah dituntut...bkn niat untuk megejar harta kekayaan tapi tuntutan terhadap sebahagian harta arwah datuk (IBRAHIM) yg telah dibahagikan same rate terhadap anak-anaknye termasuk nama arwah abah yg tesenarai...

cek yg diterima atas name masing2 mengikut farait...alhamdulilah..



KATE FIESYAH:

*syukur kami sekeluarge telah menjalankan amanah yang sepatutnya terhadap si mati*

Selasa, 8 September 2009

:- kuih raye :-

Dicatat oleh FIESYAH di 4:27 PTG
kuih raye dah sampi..yeaaaaaaaa...he..he..
bkn banyak pun aku order...
cume ini aje...
biskut marble kek & dodol...(dodol ni kategori kuih raye ke?)
cukup ke?
jadilah ye...


pas ni tinggal kerepek lak, adelah 2 @ 3 jenis kerepek nanti aku beli...
fikir2, nak ke wat popia goreng hah!!!




KATE FIESYAH:
*sabtu & ahad ni dah janji ngan hubby nak g shopping raye....aduhaiiii kene lak g bengkel 2 ari...sabor jelah...*

:- temuduga :-

Dicatat oleh FIESYAH di 3:34 PTG

menghadiri temuduga di Bilik Mesyuarat Akademik,
Aras 4, Bangunan Canselori, UKM
pada 08 September 2009

doakan supaye aku dapat jawatan ini daripade kontrak ke tetap ye!!!...AMIN....





KATE FIESYAH:
*keadaan kelam kabut skrg ni banyak keje yang perlu disettelkan*....

Jumaat, 4 September 2009

:: untuk hubby ::

Dicatat oleh FIESYAH di 9:04 PG
sebelah mlm...selepas habis megemas selepas cat umah...
detik 12.ooam tanggal 01 september 2009
aku lak yg bedebar2
aku de wat ckit suprise pade hubby
x delah suprise mane pun cume beli kek je...kek yg ku sorok hampir 12jam dlm peti ais...
doa2 aku supaye hubby x nampak kek tu...

tepat je pkl 12, aku lah penyanyi yg paling sengau...
HAPPY BEFDAY TO U....
HAPPY BEFDAY TO U...
MAKAN UBI KAYU....

he.heeee....


wakahhhh!!! suprise ku yg menjadi utk hubby...
HUBBY: TIME KASIH AYANG....(suke aku)
AYANG: ALAH NI JE YG DAPAT AYANG BAGI...
HUBBY: X APE ASAL INGAT SUDAH...MANE H
ADIAH ABANG?... (sabor je lah)



riaksi hubby time potong kek (muke penat pas cat umah)


nikmatnya....yummmyyyyy!!!


time kasih utk sumenye...






KATE FIESYAH:
*tahun ni kite sambut besday masing2 berdua...insayllah thn depan kite bertige lak ke...insyalla...*