PD part I


ho..ho...ho....
aku x mau cite panjang lah ngan uloss
time g PD
p uloss layan jelah ye...(lmbt update dah ni)

disebabkan hal sebenarnye tetangguh smpi pkl 5.00pm
aku & hubby sepakat nak kuar p x tau kat mane
x kan g PD...asyik2 pantai...boring lah...

so Abg Ayei pun set kuar
ingat nak g ekspo PD je
x tau lak abg ipor aku nak ajak g cni...

MUZIUM TENTERA DARAT
PORT DICKSON


tayang dulu big boss ni...he..he....

sebelum tu meh cni aku cite ckit
pasal penubuhan muzium ni...(cikit je lah...)

pd 31 Disember 2001, konsep muzium dipamerkan pada
Y.A.B Tun Dr. Mahathir Mohamed (Perdana Menteri mase itu)
untuk pembelajaran & penyampaian maklumat...
&
28 Jun 2005 muzium itu telah dirasmikan oleh
YDP Agong Tuanku Syed Sirajuddin

ikutkan banyak tempat2 yg menarik
p aku sekadar jln2 mcm tu je x sepenuhnye...
ikut ni....

ini pameran di luar...
pameran kat cni tebahagi kepada 3
Dataran Meriam
Dataran Meriam Kuno
Dataran Kenderaan Jenis "A"
Pesawat & Helikopter


itu pameran diluar...
Pameran Dalaman plak
mengenai sejarah dari Kesultanan Melayu Melaka smpi Kemerdekaan
seperti
Era Kesultanan Melaka
Era Penjajahan Portugis & Belanda
Era Penjajahan British
Era Penubuhan Askar Melayu
Era Pra Kemerdekaan
Era Kemerdekaan
Era Tentera Darat

mcm aku ckp td lah
x sume tempat kami msk
dlm byk2 tu
Era Pra Kemerdekaan
sempat lah tahu2 ckit
buka minda aku balik
masuk pameran ni...dah lame tinggal sekolah
kalo cikgu tanye blk mau aku x ingat dah...
main agak2 itu bleh lah
he...he...


pakaian askar Jepun...
wosiwosi....he...he...


radio askar jepun...

Terowong Parti Komunis Malaya (PKM)

masuk cni, Melia dah nangis..
x nampak kelibat ayah & mama
jerit2 suh aku & hubby cepat2
so, hubby pun terpaksa lah dukung die
sebelum die nangis...baik buat sesuatu...
takut jln bwh tanah... panjang gak lah...
sepanjang 142 meter dibwh kompleks muzium ini

mcm2 gak lah ade bwh tanah ni
mcm bilik2 bedah, gerakan
& keseluruhan artifak PKM yg dirampas dipamerkan kat sini...


bilik tido PKM...


bilik mesyuarat PKM...
time ni Melia dah nangis bab dengar org
ckp yg x paham...
padahal diorg letak radio...
kiranye nak nampak real lah...

kat luar..
sempat gak kami begambo...
di Tugu Peringatan Tentera Darat...
tugu ni dibuat utk mengenang pahlawan yg telah gugur
di medan perang...AL-FATIHAH...

aiyoooo...banyak lak aku berceloteh...
he..he....
jadi cikgu jap aku ni ye....

ok lah pade sape2 yg nak g cni
waktu lawatannye
setiap ari rabu hingga ahad
jam 10.00am hingga 5.00pm
ari isnin & selase tutup
msk free..



KATE FIESYAH:
*part II nanti ye...penat lah....x de idea dah*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khamis, 10 Disember 2009

PD part I

Dicatat oleh FIESYAH di 4:01 PTG

ho..ho...ho....
aku x mau cite panjang lah ngan uloss
time g PD
p uloss layan jelah ye...(lmbt update dah ni)

disebabkan hal sebenarnye tetangguh smpi pkl 5.00pm
aku & hubby sepakat nak kuar p x tau kat mane
x kan g PD...asyik2 pantai...boring lah...

so Abg Ayei pun set kuar
ingat nak g ekspo PD je
x tau lak abg ipor aku nak ajak g cni...

MUZIUM TENTERA DARAT
PORT DICKSON


tayang dulu big boss ni...he..he....

sebelum tu meh cni aku cite ckit
pasal penubuhan muzium ni...(cikit je lah...)

pd 31 Disember 2001, konsep muzium dipamerkan pada
Y.A.B Tun Dr. Mahathir Mohamed (Perdana Menteri mase itu)
untuk pembelajaran & penyampaian maklumat...
&
28 Jun 2005 muzium itu telah dirasmikan oleh
YDP Agong Tuanku Syed Sirajuddin

ikutkan banyak tempat2 yg menarik
p aku sekadar jln2 mcm tu je x sepenuhnye...
ikut ni....

ini pameran di luar...
pameran kat cni tebahagi kepada 3
Dataran Meriam
Dataran Meriam Kuno
Dataran Kenderaan Jenis "A"
Pesawat & Helikopter


itu pameran diluar...
Pameran Dalaman plak
mengenai sejarah dari Kesultanan Melayu Melaka smpi Kemerdekaan
seperti
Era Kesultanan Melaka
Era Penjajahan Portugis & Belanda
Era Penjajahan British
Era Penubuhan Askar Melayu
Era Pra Kemerdekaan
Era Kemerdekaan
Era Tentera Darat

mcm aku ckp td lah
x sume tempat kami msk
dlm byk2 tu
Era Pra Kemerdekaan
sempat lah tahu2 ckit
buka minda aku balik
masuk pameran ni...dah lame tinggal sekolah
kalo cikgu tanye blk mau aku x ingat dah...
main agak2 itu bleh lah
he...he...


pakaian askar Jepun...
wosiwosi....he...he...


radio askar jepun...

Terowong Parti Komunis Malaya (PKM)

masuk cni, Melia dah nangis..
x nampak kelibat ayah & mama
jerit2 suh aku & hubby cepat2
so, hubby pun terpaksa lah dukung die
sebelum die nangis...baik buat sesuatu...
takut jln bwh tanah... panjang gak lah...
sepanjang 142 meter dibwh kompleks muzium ini

mcm2 gak lah ade bwh tanah ni
mcm bilik2 bedah, gerakan
& keseluruhan artifak PKM yg dirampas dipamerkan kat sini...


bilik tido PKM...


bilik mesyuarat PKM...
time ni Melia dah nangis bab dengar org
ckp yg x paham...
padahal diorg letak radio...
kiranye nak nampak real lah...

kat luar..
sempat gak kami begambo...
di Tugu Peringatan Tentera Darat...
tugu ni dibuat utk mengenang pahlawan yg telah gugur
di medan perang...AL-FATIHAH...

aiyoooo...banyak lak aku berceloteh...
he..he....
jadi cikgu jap aku ni ye....

ok lah pade sape2 yg nak g cni
waktu lawatannye
setiap ari rabu hingga ahad
jam 10.00am hingga 5.00pm
ari isnin & selase tutup
msk free..



KATE FIESYAH:
*part II nanti ye...penat lah....x de idea dah*